UZ POMOĆ VRŠNJAKA PROTIV PREDRASUDA: Romski studenti širom Srbije dobili mentore sa tri univerziteta

S.BABOVIĆ

23. 05. 2023. u 09:00

NAMERNI da još više poboljšaju statistiku, po kojoj je na univerzitetima u Srbiji - zahvaljujući afirmativnim merama - studiralo 60 studenata romske nacionalnosti, članovi Udruženja "Romani asvin" iz Kruševca pokrenuli su program vršnjačkog mentorstva. Do kraja avgusta, svim romskim akademcima na raspolaganju je program nazvan "Mentori na klik".

УЗ ПОМОЋ ВРШЊАКА ПРОТИВ ПРЕДРАСУДА: Ромски студенти широм Србије добили менторе са три универзитета

Foto:Udruženje Romani asvin

- Od početka maja, elektronskim putem sa nama je kontaktiralo dvadesetak zainteresovanih da dobiju mentore - kaže Alma Kajtazi iz pomenutog Udruženja, objašnjavajući prednosti sajta www.romaniasvin.org na platformi Edu info-roma.

Uloga 16 mentora, koji su sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, jeste da sa studentima podele iskustva i sve informacije, a zasad je obuhvaćeno ukupno 15 fakulteta. Za pomoć studenata na završnim godinama, kao i onih koji su nedavno diplomirali, saznajemo, mogu da se prijave i maturanti, brucoši, kao i studenti osnovnih akademskih studija.

- Težište nam je na tome da što više mladih Romkinja nastavi dalje obrazovanje, pa na terenu intenzivno radimo i sa njihovim porodicama, a lični primer je najbolji put ka promeni svesti i dosadašnjih navika - poručuje mentorka Stefana Rašić, studentkinja četvrte godine Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, naglašavajući da se Udruženje "Romani asvin" bavi motivisanjem i uključivanjem romske omladine u sistem, sa posebnim fokusom na visoko obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!