VIŠE ĐAKA PRVAKA U VUKOVOM KRAJU: Prvom školskom zvonu obradovaće se 668 mališana

V. Mitrić

25. 04. 2023. u 18:37

PRVOM školskom zvonu, od septembra, obradovaće se 668 mališana koji ulaze u "đačke vode" u 14 škola Vukovog zavičaja, kaže Ljubinko Đokić, pomoćnik graonačelnika Loznice, ističići da je broj prvaka veći za 22 od sadašnjih.

ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА У ВУКОВОМ КРАЈУ: Првом школском звону обрадоваће се 668 малишана

foto V Mitrić

"Kadinjača" je, ponovo, škola sa najviše "prvačića", gde ih je upisano 108, sedam više nego prošle jeseni. Šest đaka više nego u ovoj školskoj godini biće u OŠ "Anta Bogićević", ali za 20 manje nego u "Kadinjači".

Zanimljivo da se u gradsku školu školu "Jovan Cvijić" za prvi razred prijavilo 76 mališana, 14 manje od dosadašnjeg broja.Za tri pravaka biće brojnija OŠ "Vuk Karadžić". Zabrinjava činjenica da u njenom izdvojenom odeljenju u Gornjoj Borini neće biti prvačića, u Zajači, čuvenom rudarskom mestu samo tri, a u Paskovcu jedno više.

- Sada imamo jednog prvačića, a činjenica da ih u novoj školskoj godini neće biti, u najmanju ruku, čini nas tužnim - kaže domaćin iz tog sela Željko Maksić, podsećajući na vremena kada je bilo puno dečje graje, ne samo u ovdašnjoj četvororazrednoj školi, već i u svakom zaseoku i sokaku.

U Lešnici je jedan prvak manje, pa će ih biti 70. U Novom Selu će biti 10, u Straži šest,u Donjem Dobriću pet i samo troje u Čokešini, selu koje, inače, ima više od 80 ljudi starijih od osamdeset leta.

Za 16 novih đaka biće manje u prigradskoj školi "Dositej Obradović" pa će u klupe da sedne njih 49 prvaka. U prvi razred u Runjanima, jednom od najvećih sela u kraju, poći će troje đaka. Manje je đaka i u školi "Kralj Aleksandar I Karađorđević” u Jadranskoj Lešnici za četvoro, ali raduje da će ih u i Joševi biti četrnaestoro, u Gornjem Dobriću petoro i jedno u Milini, koja je u ovoj školskoj godini bez prvog razreda.

Jedan prvačić biće u selu Jelavu, sedmoro će biti u Kozjaku, a u Lipničkom Šoru -21.

U školi na Brezjaku se broj prvačića povećao za jednog pa će ih biti 24, ali sa onima u izdvojenim odeljenjima u Koreniti i Donjim Nedeljicama.

Broj đaka prvaka udvostručen je u OŠ „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači, gde će ih, sa odeljenima u Trbušnici i Gornjoj Koviljači, biti 50. đaka Vukova spomen-škola u Tršiću i “Vuk Karadžić” u Lipnici biće bogatije za po četiri prvaka.

Osam prvačića seda u klupe OŠ “Stepa Stepanović” u Tekerišu, a sada ih je šest.

U OŠ “14. Oktobar” u Dragincu biće 23 prvaka, što je sedam više nego prošle godine.U odeljenju u Stupnici neće biti prvačića, a po jedan će biti u Cikotamja i Jarebica.

- Mnogi roditelji upisuju đake, vam mesta koje pokrivaju matične škole, pa tako meštani Runjana odvode đake u čak devet škola, koje su im bliže od one u središtu sela -priča Runjanac Željko Lukić. - Ranije, kada je bila obaveza upisa u „svoju“, seosku školu, u našem selu je u prvom razredu bilo je i po 30 i više đaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna