SIMBOL SRPSKOG JUNAŠTVA: Predavanje “Toplički ustanak 1917. godine – uzroci i posledice” u Narodnom muzeju Toplice

D. Z.

27. 02. 2023. u 17:20

POVODOM 106 godina od Topličkog ustanka, Narodni muzej Toplice priredio je predavanje sa multimedijalnom prezentacijom "Toplički ustanak 1917. godine – uzroci i posledice” o kojoj su govorili predavači istoričari iz ove ustanove, muzejski savetnik Darko Žarić i kustos Maja Dimić.

СИМБОЛ СРПСКОГ ЈУНАШТВА: Предавање “Топлички устанак 1917. године – узроци и последице” у Народном музеју Топлице

FOTO NARODNI MUZEJ

Pored brojnih pripadnika Vojske Srbije, predavanju su prisustvovali i Prokupčani, koje zanima ovaj deo srpske istorije.

- Prvu knjigu o Topličkom ustanku štampao je akademik Aleksandar Deroko. U našem Muzeju postoje knjige na francuskom jeziku o Topličkom ustanku i zločinima koji su izvršeni na teritoriji Toplice. Dosad nije prevedena, pa ćemo se potruditi da to u nekom narednom periodu i uradimo, jer i ona svakako predstavlja izvor, koji će verovatno biti od pomoći onima koji se bave istraživanjem i beleženjem istorijskih činjenica iz perioda Topličkog ustanka - istakao je na predavanju muzejski savetnik, istoričar Darko Žarić.

Istoričar kustos Maja Dimić je ovom prilikom rekla da je Toplički ustanak simbol srpskog junaštva odnosno da je to bio jedini ustanak na teritoriji koju su okupirale Centralne sile u Prvom svetskom ratu.

- Trajao je od 26. februara do 25. marta 1917. godine. Bugarska je želela da izvrši potpunu denacionalizaciju okupirane oblasti, zato su pristupali surovoj bugarizaciji srpskog stanovništva koje je tu živelo. Povod za izbijanje ustanka bila je objava regrutacije srpskog stanovništva od 18 do 40 godina za bugarsku vojsku, koja je predviđena za Toplički okrug od 20. do 27. februara 1917. godine - istakla je Dimić i podsetila da su na čelu ustanka bili vojvode, Kosta Vojinović-Kosovac, Kosta Milovanović-Pećanac, Milinko i Toško Vlahović, Jovan Radović i Pop Dimitrije Dimitrijević-Mita Komita.

Inače, juče je kod spomenika Topličkim junacima u centru Prokuplja obeleženo 106 godina od Topličkog ustanka.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)