RADE, A NE RAZDVAJAJU SE OD DECE: U Temerinu preduzetnice kod kuće mogu da se posvete i poslu i najmlađima

Z. RAJIĆ

08. 02. 2023. u 15:12

OPŠTINA Temerin, u kojoj u tri naselja - u centralnom, kao i Bačkom Jarku i Sirigu, prema poslednjem popisu, žive 25.932 stanovnika, pružila je snažan doprinos privatnom preduzetništvu.

РАДЕ, А НЕ РАЗДВАЈАЈУ СЕ ОД  ДЕЦЕ: У Темерину предузетнице код куће могу да се посвете и послу и најмлађима

Foto M. Savić

Ovde je krajem prošle godine osnovano opštinsko Udruženje preduzetnica, a ovih dana je u zgradi OU otvoren Šalter za preduzetnike, prvi takav u Južnobačkom okrugu.

 - Bavim se više od 25 godina preduzetništvom, a pre tri godine sam sa svojim proizvodom prvi put izašla na strano tržište. Poželela sam tada da i druge preduzetnice u opštini Temerin pokažu ono čime se bave, kako u našoj zemlji, tako i u svetu. Tako smo se, uz podršku lokalne samouprave i Privredne komore Srbije (PKS) okupile i umrežile – opisuje Svetlana Čavić iz Bačkog Jarka, predsednica Udruženja preduzetnica opštine Temerin.

   Kako ističe, ideju za udruživanje dobila je od žena u inostranstvu, koje su poželele da investiraju u Srbiji.

 MOŽE I BEZ KAPITALA

U temerinskoj opštini trenutno posluje čak 1.620 preduzetnika. Mira Rodić, zadužena u Opštinskom veću za privredu i poljoprivredu, predočila je da je žensko preduzetništvo u Srbiji zastupljeno sa 35, a u Temerinu sa 40 odsto.

   - Može da se krene u posao i bez kapitala, jer postoje programi finansijske podrške nadohvat ruke. Bitno je samo biti radan – ohrabrila je Čavićeva buduće preduzetnice.

 - Naša opština, koja je blizu Novog Sada i glavnog auto-puta, povoljna je za izlazak na tržište. Kod nas je preduzetništvo bazirano na tekstilu i hrani. To je nešto što žene mogu da rade i kod kuće, da imaju do desetak zaposlenih i da se u svojim malim preduzetničkim radionicama posvete i poslu i svojoj deci – naglasila je Čavićeva.

Iz dobre saradnje sa PKS potekla je i inicijativa za pokretanje Šaltera za preduzetnike. Mladen Zec, predsednik Opštine Temerin, kaže da će ova kancelarija učiniti lakše dostupnim informacije o subvencijama, aktuelnim konkursima, kreditnim linijama i svim ostalim poslovnim mogućnostima.

 - Šalter će posebno značiti onima koji nameravaju da pokrenu sopstveni biznis, a lokalna samouprava će ih u tome podržati i finansijski, u okviru redovnog programa pomoći preduzetnicima – rekao je Zec. - Ove godine ćemo za te namene izdvojiti ukupno šest miliona dinara. Oni koji nameravaju da osnuju firmu dobiće iz opštinskog budžeta po 280.000 dinara, a postojeći preduzetnici biće stimulisani sa po 180.000 za otvaranje novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)