KONTROLA VODE U KLADOVU: Voda ispravna na sedam od devet javnih česama i izvora

S. M. J.

06. 02. 2023. u 12:45

VODA sa javnih česmi i izvora u Kladovu može se upotrebljavati za piće i pripremanje hrane – zaključak je Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

КОНТРОЛА ВОДЕ У КЛАДОВУ: Вода исправна на седам од девет јавних чесама и извора

Foto: S. M. J.

Analize kvaliteta vode u opštini Kladovo pokazale su da se voda može koristiti za piće i pripremanje hrane na sedam od devet kontrolisanih arteskih javnih česmi i izvora.

Na izvoru kod Lolića u selu Kostol voda je fizičko-hemijski ispravna, ali ne i mikrobiološki zbog prisustva koliformnih bakterija fekalnog porekla, a na seoskoj česmi „La fntna“ u Maloj Vrbici, mikrobiološki je ispravna, ali ne i fizičko-hemijski, jer su u uzorku primećene povećane koncentracije nitrata, pokazuje izveštaj Zavoda za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru.

Voda je ispravna na arteskoj česmi u centru Kladova, na kaptiranim izvorima „Marićević“ i kod Vojinovića, kao i sa kaptiranog izvora - seoske česmeu Podvrški.

Na arteskim česmama na plaži i kod baraka u Kladovu, kao i kaptiranog izvora u naselju Pemci voda je mikrobiološki ispravna, ali nije i fizičko-hemijski, zbog povećane koncentracije amonijaka, boje i PH vrednosti.

-Utvrđeni razlog neispravnosti ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, obzirom da se radi o neorganskom amonijaku. Voda može da se koristi za piće i pripremanje hrane, jer je amonijak u podzemnoj vodi neorganskog porekla - navodi se u izveštaju inspektora za zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja