SEĆANJE NA ŽRTVE STRAŠNOG HOLOKAUSTA: U Zrenjaninu položili vence tragično stradalim Jevrejima (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

30. 01. 2023. u 12:51

POLAGANjEM venaca na spomen ploču na mestu nekadašnje sinagoge u Zrenjaninu, obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, tragično stradalih Jevreja iz tadašnjeg Petrovgrada. 

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ СТРАШНОГ ХОЛОКАУСТА: У Зрењанину положили венце трагично страдалим Јеврејима (ФОТО)

grad Zrenjanin

Uz delegaciju grada Zrenjanina, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predstavnike Zrenjaninske gimnazije, Ljiljana Popov predsednica Vladimir Arsenić, potpredsednik Jevrejake opštine Zrenjanin, posebno su naglasili da država i grad pridaju značaj obeležavanju ovog datuma i ukazuju na stradalnike, koji su doživeli genocid isključivo zato što su pripadali drugom narodu i veri, a ne što su učestvovali u ratnom ili nekom drugom sukobu, uz snažnu poruku na zlo fašizma i nacizma i sprečavanje bilo kakvih njihovih pojavnih oblika u sadašnjem i budućem vremenu.

Učenici Zrenjaninske gimnazije, zajedno sa profesorima Senkom Jankov i Edijem Darušijem, održali su ispred spomen ploče posvećene žrtvama Holokausta, svojevrstan čas istorije, sociologije, filozofije, ali i čas podizanja svesti o problemima neofašizma i antisemitizma, a događaju je prisustvovao i profesor iz Budimpešte Riki Pap, koji se bavi izučavanjem Holokausta na prostorima jugoistočne Evrope.

Uz pozdrav svim prisutnim, profesor Pap je  izrazio zahvalnost što se u Zrenjaninu na ovakav način sećaju svojih stradalih sugrađana i što je dobio priliku da se prigodnim rečima i obrati skupu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!