VRAĆAJU SE TRADICIJI: U Pčinjskom okrugu deca sve više dobijaju imena po - babama i dedama

J. S.

27. 01. 2023. u 16:24

PREMA statističkim podacima u vranjskom Porodilištu, roditelji sve češće za decu biraju tradicionalna imena.

ВРАЋАЈУ СЕ ТРАДИЦИЈИ: У Пчињском округу деца све више добијају имена по - бабама и дедама

Foto: Profimedia

Kada je reč o dečacima najpopularnija sa Tadija, Dušan, Konstantin, Despot i Vukan, a za devojčice Neda, Vida, Tara i Arija.

Prema rečima Bebe Kanački, zadužene za evidenciju u prijavi novorođenčadi u vranjskom Porodilištu, deci se daju i imena koja u prevodu znače zdrav, snažan, jak, poput Mubrek za dečake albanske nacionalne pripadnosti ili imena koja su ista za sve nacionalne pripadnosti u našem okrugu, kao što su Jana, Hana, Helena.

- U vreme velikih verskih praznika kao što je upravo bio Sveti Nikola, roditelji se odlučuju da dečacima daju ime Nikola dok ime za devojčice ima različite varijacije, poput: Nika, Nikita, Nikolina, Nikolija  - kaže Kanački.

Sve češće roditelji daju imena deci prema imenima svojih roditelja, što je još jedan vid povratka tradicionalnim vrednostima.

- Zanimljivo je da u većini slučajeva roditelji sami biraju imena dece, mada se dešava da se po starom nepisanom pravilu za ime deteta pita kum – kaže Beba Kanački.

I dalje je često ime među devojčicama Sofija, sve više ima Katji, dok kod dečaka se javljaju stara zaboravljena imena kao što su Atanasije i Vesa.

Porodilište u Vranju je najveće u Pčinjskom okrugu, pored Vranja Porodilište postoji i pri Zdravstvenom centru u Surdulici, kao i vanbolničko porodilište u Preševu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024