UZ SESTRINSTVO DO PREPORODA: Slava u manastiru Svetog Stefana, jednoj od omiljenih svetinja na jugu Srbije

J. Stojković

10. 01. 2023. u 07:40

NADOMAK sela Gornje Žapsko, na nešto više od dvadesetak kilometara od Vranja - smešten na proplanku i okružen gustom šumom, na visini od 670 metara nadmorske visine - nalazi se manastir Svetog Stefana, jedno od omiljenih svratišta vernika sa juga Srbije.

УЗ СЕСТРИНСТВО ДО ПРЕПОРОДА: Слава у манастиру Светог Стефана,  једној од омиљених светиња на југу Србије

Foto J. Stojković

Nadaleko čuvena svetinja burne istorije juče je proslavila manastirsku slavu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Pisani izvori svedoče da je manastirska crkva, na temeljima stare, srednjovekovne, obnovljena u vreme kneza Miloša Obrenovića, mitropolita Petra i episkopa niškog Grigorija, 1843. Samo nekoliko kilometara udaljen od Ristovca, nekadašnje granice sa Turskom, manastir je do oslobođenja, 1912, imao značajnu stratešku i misionarsku ulogu.

Foto J. Stojković

Početkom 20. veka, ovde je osnovana Versko-učiteljska škola za četrdesetak sveštenika, među kojima je bio i jedan od naših najvećih bogoslova, arhimandrit Justin Popović.

Foto J. Stojković

Tridesetih godina prošlog veka, u manastiru je utočište našao belogardejski kapetan Nikolaj Sofronjicki, koji se o njemu starao naredne dve decenije, a tokom Drugog svetskog rata Bugari su zapalili manastirski konak...

Foto J. Stojković

Tek 1953, u manastir dolazi sestrinstvo koje je predvodila mati Ilarija, ali su - suočene sa brojnim teškoćama u prvim posleratnim godinama - šest godina kasnije, monahinje napustile ovu svetinju, pa je ona čak četiri naredne decenije čamila zapuštena, obrasla u trnje i korov. Onda je, 1992, doneta odluka o obnavljanju crkve i manastirskog konaka, a dve godine kasnije doselilo se sestrinstvo kojem je na čelu bila igumanija Jefremija.

Danas ovde živi 16 monahinja koje gotovo svakodnevno posećuju ne samo ovdašnji vernici već i ostali namernici koji se listom dive besprekorno uređenom manastirskom dobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri