FAŠISTI SU OVDE UBILI NA DESETINE HILJADA SRBA: Izložba "Kozara 1942." uz stručno vođenje kustosa muzeja (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 01. 2023. u 21:07

U NARODNOM muzeju u Zrenjaninu u četvrtak 19. januara izložba "Kozara 1942." moći će da se pogleda uz stručno vođenje jednog od autora - Bojana Arbitine, kustosa Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

ФАШИСТИ СУ ОВДЕ УБИЛИ НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА СРБА:  Изложба Козара 1942. уз стручно вођење  кустоса музеја (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Izložba "Kozara 1942." nastala je povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja.

Postavku je priredio Muzej žrtava genocida, dok su autori izložbe istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida, Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici i Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Autor postavke je dr Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida. 

Na izložbi, pored ostalog, prvi put od okončanja Drugog svetskog rata, predstavljeni su pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari, tzv. slikopisi NDH i zbog toga je ova izložba jedinstvena i posebna.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna