ISPRAVLJENE GREŠKE NA SPOMEN-PLOČI :U Kikindi obeležen „krvavi januar“, dan stradanja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

R. Š.

09. 01. 2023. u 19:47

POLAGANjEM venaca na spomen-ploču građanima Kikinde, koji su 9. januara 1942. godine stradali od nemačkog okupatora, obežen je važan datum u istoriji ovog grada poznat kao „krvavi januar“.

ИСПРАВЉЕНЕ ГРЕШКЕ НА СПОМЕН-ПЛОЧИ :У Кикинди обележен „крвави јануар“, дан страдања у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Vence na spomen-ploču sa imenima 39 rodoljuba, koji su streljani i obešeni u dvorištu nakadašnje zgrade Kurije ( zatvora), a danas Narodnog muzeja, položile su delegacije grada, na čelu sa gradonačalnikom Nikolom Lukačem, Vojske Srbije, SUBNOR-a Vojvodine i Kikinde i Srpskih ratnih veterana Kikinde. Prvi put je održan i parastos stradalim Kikinđanima, koji je služio sveštenik SPC.

Za prisutne potomke stradalih najvažnije je bilo da je na spomen-ploči ispravljena greška, što je posebno obradovalo sestre Vesnu Čvorak i Zoricu Marjanović Čvorak iz Mokrina. Pre petnaestak godina, kada je postavljena mermerna ploča sa imenima stradalih, umesto imena njihove bake Zorke Čvorak, koja je u trenutku pogibije imala samo 25 godina, stajalo je ime Zoran Čvorkov.

- Drago nam je da je neko primetio grešku i da je sada na ploči ime naše bake, očeve majke, a ne ime muškarca. Ta priča sada je završena, a mi sa ponosom možemo da kažemo da je ovde naša baka Zorka izgubila život od okupatora. Iza sebe je ostavila dvoje male dece, a jedan od njih je naš otac. Mi smo prvi put prisutne na obeležavanju ovog datuma – rekla je Zorica Marjanović Čvorak.

Predsednik SUBNOR-a Vojvodine i potpredsednik republičke organizacije istakao je da se ovaj bolan datum za građane Kikinde nikada ne sme zaboraviti.

- Pozitivno je što je održan parastos, jer su građani dali svoje živote za slobodu svog grada – rekao je Barošević.

I predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan istakao je da se ovaj datum, jedan od najvažnijih u istoriji grada, ne sme zanemariti, a podsećanje na stradale rodoljube mora biti znak poštovanja za njihovu hrabrost i položene živote za slobodu svog naroda.

VIŠE GREŠAKA

Osim pogrešnog imena Zorke Čvorak, na spomen ploči stradalim Kikinđanima, bilo je pogrešno upisano i jedno prezime. Pored imena Dušana i Mite Ćurčina, stajalo je prezime Čurčin, koje ne postoji u Kikindi. Sada je napisano njohovo pravilno prezime. Ove greške ispravljene su zahvaljujući angažovanju Milinka Arsenova i Dragoljuba Badrljice, koji proučavaju lokalnu istoriju.

BONUS VIDEO - PRVI SNIMCI S MESTA NESREĆE U NIŠU: Telo muškarca još na šinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori