VETRENJAČE MAME GOSTE: Vetropark "Alibunar" postao turistička atrakcija

J. J. Baljak

09. 12. 2022. u 06:33

TAMO gde vetar duva gotovo svih 365 dana u godini i gde iz plodnih oranica "rastu" vetrenjače - tamo je Alibunar, mala opština u južnom Banatu, najvetrovitijem regionu u Srbiji.

ВЕТРЕЊАЧE МАМЕ ГОСТЕ: Ветропарк Алибунар постао туристичка атракција

Foto J. J. Baljak

Tamo vam turbine visoke preko 150 metara mogu stati na dlan, a kada im se približite jedva vam staju u pogled.

Tačno 25 ovih gracioznih vazdušnih vila nalazi se uz sam međunarodni put Beograd - Vršac - Temišvar, između Vladimirovca i Alibunara. Svakodnevnim okretanjem elisa, čija je dužina čak 63 metra, one kao da mašu prolaznicima i pozivaju ih da im priđu. Zbog blizine puta, dostupne su svim znatiželjnicima, koji žele izbliza da im se dive, te su za kratko vreme postale prava turistička atrakcija te južnobanatske opštine.

- Otkako je vetropark otvoren pre četiri godine, prolaznici redovno staju kraj puta da se pored njih slikaju. Međutim, u periodu izolacije ljudi su počeli namenski da ih obilaze. Uglavnom su to influenseri iz Beograda, od kog smo udaljeni svega pedesetak kilometara. Društvene mreže obiluju tagovanim slikama naše doline vetrenjača, što nam je, možda, i najbolja turistička promocija - kaže Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar.

Foto Milan Petković

Blogerka Danijela Sladić

Najlepši prizor je na leto, kada se oko vetrenjača prostre valoviti tepih žutih suncokreta. Taj momenat su objektivom zabeležili brojni profesionalni fotografi i kamermani. Tu su snimani razni modni editorijali, reklame i muzički spotovi, kao i fotografije mladenaca. I Jelena Tomašević je među ovim vetrenjačama ekranizovala svoj hit "Dobro jutro, ljubavi".

Foto J. J. Baljak

Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar

- Postali smo prepoznatljivi po vetrenjačama, iako ih ima i u drugim delovima južnog Banata. Nenadano su nam, osim ekonomske dobiti, doneli i veliku popularnost. One su sada naš zaštitni znak - ističe sagovornica "Novosti".

Alibunarske vetrenjače su i blogerki Danijeli Sladić poslužile kao inspiracija za naslovnu stranu njenog "Priručnika za putovanja po Srbiji". Njoj je posebno bilo zanimljivo to što se sa druge strane vetroparka, paralelno sa asfaltnim putem, nalazi pruga, što znači da i putnici iz voza mogu da uživaju u tom jedinstvenom ambijentu.

Foto J. J. Baljak

PROBUĐENO PANONSKO MORE

U KOŠAVSKOM području južnog Banata nalazi se svih osam vetroparkova u Srbiji, ne računajući jednu vetroturbinu kod Tutina i tri kod Kule. Vetropark "Alibunar" nije najveći, ali je za turiste najatraktivniji, upravo zbog toga što se nalazi uz veoma prometan međunarodni put. Na pojedinim deonicama čak izgleda kao da vetrenjače stoje nasred puta. Njihov izgled i veličina su impozantni, a huk koji prave elise nostalgično asocira na šum morskih talasa i na probuđeno Panonsko more.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu