VEKOVIMA NERAZJAŠNJENA MISTERIJA BEGOVOG MOSTA: Nikad završena rimska građevina na reci Temštici kraj Pirota

V.Ć.

16. 11. 2022. u 16:31

BEGOV most na reci Temštici, između pirotskih sela Staničenje i Temska, i dan danas stoji nedovršen sa svojim dvadesetak metara dugim lukovima, i do današnjeg dana niko nije uspeo da odgovori na pitanje, zašto su drevni rimljani u 3. ili 4. veku, otpočeli izgradnju, stigli di pola reke i odustali od spajanja dve obale ove planinske reke.

ВЕКОВИМА НЕРАЗЈАШЊЕНА МИСТЕРИЈА БЕГОВОГ МОСТА: Никад завршена римска грађевина на реци Темштици крај Пирота

Foto V.Ć.

Most se, kako kažu istorijski izvori , nalazi na trasi nekadašnje rimskog puta "Via militaris", kojim su rimske legije krstarile do svojih istočnih pokrajina. Izgradnja je počela sa desne obale reke, ali  nikad nije završena do leve. 

Negde u 16. ili 17. veku nazvan je po izvesnom turskom begu i od tada je Begov most ili ćuprija, kako ga još zovu, izdržao noge planinske bujice i druge nedaće. Uprkos činjenici da nikad nije poremostio reku, meštani su ga godinama koristili, tako što su sa druge strane reke pravili razne imrovizacije koji bi trajala do prve veće bujice. 

Danas je omiljeno izletište mnogih Piroćanaca i drugih izletnika, ali i mesto  na kome se mogu videti ribolovci. U nesposrednoj blizini nikad završene  rimske građevine, nalaze se i arheološka nalazišta koja su otkrivena prilikom izgradnje istočnog kraka Koridora 10. Tada su arheolozi otkrili grobnice i ostatke nekadašnjih građevina, koje su na par stotina metara od poznate ćuprije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!