PODNO STOLA SKORO KAO U KALIFORNIJI: Par američkih sekvoja pleni pažnju prolaznika u babušničkom selu

V. Ćirić

05. 11. 2022. u 12:00

PAR američkih sekvoja, koji godinama raste u jednom dvorištu domaćinstva Jocić podno masiva Stol u babušničkom kraju,decenijama izaziva pažnju slučajnih prolaznika koji se zapute tim krajem.

ПОДНО СТОЛА СКОРО КАО У КАЛИФОРНИЈИ: Пар америчких секвоја плени пажњу пролазника у бабушничком селу

Foto V. Ćirić

Gotovo svako se pita kako su sekvoje dospele u lužnički kraj, gde im očigledno odgovara klima, o čemu svedoči i njihov prelepi izgled.

Jedno stablo džinovskog drveća u dvorištu domaćinstva Jocić, visoko je preko 35 metara, a u prečniku je oko 1,6 metara. Drugo je nešto skromnijih dimenzija i gabarita, ali se takođe drži.

Prema rečima Mileta Jocića, vlasnika imanja i kuće koji inače živi u Nišu, ali punim srcem piše u svom lužničkom kraju i Stolu, kome je posvetio i monografiju, sekvoje su posađene 1978. godine.

- Otac Jovan je bio građevinar. Posao ga je odveo do Beograda, tačnije do Avale gde je radio na jednoj građevini. Vlasnik kuće koju je podigao moj otac bio je prezadovoljan obavljenim poslom, pa mu je u znak pažnje i prijateljstva sa ocem, pokolio nekoliko sadnica. Jednu smo dali stricu, a druge dve je zadržao za nas, odnosno posadio ih je ispred kuće u dvorištu. Prilikom deobe imanja dogovoreno je da se stabla ni slučajno ne seku, pa kom pripadnu. Stric je svoju posle petnaestak godina posekao, mi smo naše negovali i još uvek ih imamo - kaže Jocić, koji se uz ostalo bavi istraživanjem govora lužničkog kraja.

Foto V. Ćirić

Mile Jocić ispred sekvoje

Ovaj penzioner i zaljubljenik u zavičaj, kaže da su stabla najviša u okolini, neobično izgledaju, pa otuda i privlače pažnju prolaznika.

Sekvoje su, inače, najdugovečnije drveće. Najstariji primerci i sekvoja su u parkovima u Americi, procenjuje se da su stari neverovatnih 3.000 godina.

Bilo je pokušaja da se sekvoja preimenuje. Daleke 1859. godine, jedan engleski botaničar ih je nazvao po znamenitom Velingtonu, koji je, protiv Napoleona trijumjfovao u bici kod Vaterloa, na šta je usledila žestoka reakcija tadašnje američke javnosti i zvaničnika, sa obrazloženjem da ono što je američko ne može biti englesko.

POZNATE I KAO DRVEĆE MAMUTA

SEKVOJE još nazivaju i kalifornijskim borovima, ili otvorenim drvetom, odnosno zbog povijenih grana i velikih dimenzija, drveće mamuta. Najbolji uslovi za njih su u visokim planinama Kalifornije, odakle i potiču. Tokom zime mogu da podnesu i kratkotrajne mrazeve od minus 15 do minus 20 stepeni, pa mogu uspevati na mnogim mestima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna