ŠTA SE DEŠAVA SA REKOM ĐETINJOM? Zabelela se voda, oglasili se iz ekološke inspekcije

N. Janković

18. 10. 2022. u 14:21

REKA Đetinja se dva puta tokom poslednjih sedam dana zabelela, promenila je boju usled zagađenja za koje se pretpostavlja da potiče sa gradilišta smeštenih uz njenu obalu.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА РЕКОМ ЂЕТИЊОМ? Забелела се вода, огласили се из еколошке инспекције

Foto: N.J.

Republička vodoprivredna i Ekološka inspekcija, uz pomoć Komunalne policije uzeli su uzorke zagađene vode, a prema rečima nadležnih, rešenja za ovaj problem neće biti – sve do izgradnje kolektora i Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda.

- Uzeti su uzorci vode iz korita reke, važno je istaći da nije došlo do pomora ribe. Inspekcija je utvrdila da na ovom potezu nema industrijskih zagađivača, ali ima zona u kojima se izvode građevinski radovi koji su najverovatnije razlog pojave ovih materija u Đetinji – rekao je Zoran Militarov, načelnik Uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju – U ovom delu grada nemamo kolektor koji bi otpadne vode sprovodio do budućeg Postrojenja za otpadne vode, koje će se graditi na teritoriji Požege. Upozorili smo potencijalne zagađivače na ovom potezu da do zagađenja reke dolazi kroz kišnu kanalizaciju, nadamo se da će to uroditi plodom.

Kako kaže, JKP „Vodovod“ istovremeno obavlja reviziju priključaka na kanalizaciju kako bismo lokalizovali zagađivače. Grad je naložio obavezu priključenja na gradsku kanalizaciju za sve koji nisu u ovom sistemu.

Nizak vodostaj Đetinje utiče na to da skoro svako zagađenje bude vidljivo, a opasnost po ekosistem u okolnostima niskog vodostaja su veće.

BONUS VIDEO  - BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije