DUNAVU NOVA ŠANSA: Ambiciozni planovi za revitalizaciju zapostavljenog turističkog resursa Smedereva

J. ILIĆ

13. 10. 2022. u 09:17

IAKO je leto kalendarski prošlo, gradsko kupalište je tema koja Smederevce okupira uvek, bez obzira na godišnje doba. Jer, mnogi se još sećaju vremena kada se na najvećoj evropskoj reci, Dunavu kod Smedererva, nekada nalazila plaža do plaže, a danas na 25 čak kilometra obale nema baš nijedne uređene.

ДУНАВУ НОВА ШАНСА: Амбициозни планови за ревитализацију запостављеног туристичког ресурса Смедерева

Foto N. Živanović

Danak je, kažu, uzela izgradnja "Đerdapa", koji je potopio sva peščana kupališta...

A, ne tako davno, Smederevci su mogli da biraju između desetak pristojnih plaža - kod Veslačkog kluba, na ušću Jezave u Dunav, na Jugovu... Pomenuti Veslački klub je bila prava gradska plaža, a potom i Metalor na Dunavu, nizvodno od Tvrđave. Ipak, najpopularnije kupalište koje je tadašnja gradska vlast napravila bilo je peščana plaža na suprotnoj, levoj obali Dunava - sa restoranom i sportskim sadržajima. Opet, na reci Jezavi, kod ušća u Dunav, pored Tvrđave, bilo je kupalište poznato pod nazivom Kamenjar. Danas je Jezava neuređena rečica za čije izmuljavanje i čišćenje jednostavno nema novca, mada je postojalo više projekata za sređivanje i izgradnju moderne marine...

Sada se svi ti projekti ponovo pominju...

Foto N. Živanović

Na potesu Jugovo, nadomak grada, gde je nekada bilo izletište u vlasništvu dve najveće gradske fabrike - Železare i "Želvoza" - posle privatizacija je "nikao" akva-park koji je ubrzo postao najatraktivniji sadržaj na vodi u ovom delu Srbije. Koncipiran da privlači čitave porodice - jer na oko osam hektara ima stazu koja se može koristi za šetnju ili džogiranje, te teniske i terene za košarku i fudbal - nalazi se na samo 50 kilometara od Beograda. I to je, po svemu sudeći, doprinelo ne samo otavaranju brojnih smeštajnih kapaciteta u privatnim kućama, već i svojevrsnoj erupciji gradnje zdanja apartmanskog tipa. Većina ih je na obali Dunava, u prigradskim naseljima Jugovo i Orešac.

Naredni korak je uređivanje dela obale Dunava za kupače, što je vlasnik izletišta i akva-parka "Jugovo" započeo ovog leta, pa bi Smederevci uskoro mogli da dobiju plažu nalik popularnom Štrandu u Novom Sadu.

Foto N. Živanović

ISTORIJA

ZAHVALjUJUĆI kupalištima na Dunavu, okom druge polovine pedesetih godina prošlog veka, u gradu koji je tada imao tek oko 20.000 stanovnika, postojali su i plivački, i vaterpolo klub "Smederevo".

MARINA

STUDIJA razvoja mikrolokacija za mrežu marina na Dunavu i Savi upravo Smederevo predlaže kao jednu od potencijalnih dsetinacija. Završena je izrada dokumentacije za proglašenje lučkog područja-pristaništa i postignut je dogovor o čišćenju marine.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)