SVE ZA PACIJENTE NA JEDNOJ ADRESI: Službe Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu konačno u novoizgrađenoj zgradi

G. ĆIROVIĆ

06. 10. 2022. u 08:20

TAČNO 12 godina od zemljotresa koji je zadesio kraljevački kraj, posle kojeg je srušena teško oštećena, stara zgrada Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u gradu na Ibru, konačno su u novi, savremeni objekat - čija je izgradnja završena 2021. - preseljene sve službe ove ugledne zdravstvene ustanove.

СВЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ НА ЈЕДНОЈ АДРЕСИ: Службе Завода за јавно здравље у Краљеву коначно у новоизграђеној згради

Foto G. Šljivić

Štaviše, u prisustvu državnih i predstavnika lokalne samouprave, zdravstvenih ustanova i drugih javnih institucija, u prostorijama Službe za mikrobiologiju juče je svečano sa radom počela i najmodernija PCR laboratorija.

- Ovo je, praktično, uvođenje nove tehnologije u dijagnostifikovanju, za početak kovida 19, a kasnije i drugih virusnih infekcija. U pitanju je najsavremenija laboratorija ovog tipa, sa kapacitetom od 400 uzoraka, što apsolutno zadovoljava potrebe teritorije za koju smo zaduženi - kaže dr Marija Božović, v. d. direktorke ZZJZ u Kraljevu.

Foto G. Šljivić

Reprezentativni objekat Zavoda je, inače, sagrađen na istom mestu gde se nalazila stara zgrada. Prve dve faze izgradnje završene su do 2014. i one su ukupno koštale 81 milion dinara. Za poslednju fazu, koja je obuhvatila završetak svih radova - posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima - obezbeđeno je oko 150 miliona dinara, uključujući i porez.

Kao jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija u gradu na Ibru tokom minule decenije, nova, savremena zgrada raspolagaže sa više od 2.000 kvadrata i zaposlenima u ovoj ustanovi omogućava pružanje još kvalitetnijih usluga.

- Minulog vikenda smo iz privremenog prostora preselili i poslednju hemijsku laboratoriju, tako da smo sada svi na istoj adresi. Nova zgrada ispunjava sve standarde i uslove koje jedna ovakva institucija treba da ima. Iako smo duže od decenije praktično bili podstanari i bez obzira na otvaranje drugog zavoda na teritoriji našeg okruga, uspeli smo da i u za nas teškom periodu uspešno obavljamo svoju delatnost. Sada imamo sve uslove da budemo još bolji i efikasniji - zaključuje dr Marija Božović.

Dr Marija Božović, Foto G. Šljivić

NAJPOUZDANIJA DIJAGNOSTIKA

- UZ detekciju virusa korona u trenutnoj pandemiji, nadamo se da ćemo proširiti kapacitete i na identifikaciju uzročnika drugih infekcija - kaže šef Odeljenja za kliničku mikrobiologiju u kraljevačkom ZZJZ dr Tatjana Šarenac.

- U laboratoriji se koristi najsavremenija metoda PCR dijagnostike, koja je veoma pouzdana i precizna. Imamo jasne procedure, dobro obučeno osoblje i savremenu opremu, tako da smo spremni da se uhvatimo ukoštac sa svim epidemiološkim ili nekim drugim zadacima.

AMBULANTA

U SKLOPU nove zgrade Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, početkom aprila sa radom je počela i ambulanta ovdašnjeg Doma zdravlja, koja "opslužuje" oko 6.000 pacijenata. Opremljena je savremenom medicinskom opremom i lekarski timovi su svakog radnog dana angažovani u dve smene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna