IPAK DUŽAN ZA ARSEN IZ ČESME: Nižu se apsurdi u slučaju Božidara Caričića, iz Ravnog Sela, zbog neizmirenih računa

Z. Rajić

04. 10. 2022. u 08:40

OTKAKO je pre tri godine, rešenjem Osnovnog suda (OS) u Vrbasu, oslobođen plaćanja duga za vodu, jer je neispravna zbog previsokih doza arsena, Božidar Caričić iz Ravnog Sela biva sve više kažnjavan!

ИПАК ДУЖАН ЗА АРСЕН ИЗ ЧЕСМЕ: Нижу се апсурди у случају Божидара Царичића, из Равног Села, због неизмирених рачуна

Komunalci uporni da naplate ili isključe vodu, Foto R. I.

Sud je 2019. odbacio tužbu koju je JKP "Komunalac" u Vrbasu podneo protiv njega zbog duga za 2016. godinu, ali je, suprotno očekivanju da će OS ponovo zauzeti isti stav, lane presuđeno da mora da plati dug za 2017. i deo 2018. godine.

Pretprošle sedmice Božidar je obavešten da je osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zato što je 2019, nakon što je razrešen plaćanja duga, sprečio radnike "Komunalca" da mu "iseku" vodu. Prošle sedmice je saznao da je u ponovljenom postupku u OS, po žalbi "Komunalca" i nalogu Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u Beogradu, ukinuta oslobađajuća presuda i odlučeno da ipak mora da plati dug i za 2016. godinu.

- Za 2017. i deo 2018. potraživanje "Komunalca" je bilo 6.696 dinara, ali je taj iznos, zastarelošću dela duga, spao na 1.794,44 dinara, a OS je, uvažavajući da voda nije ispravna, dosudio da platim polovinu, tj. 897,22 dinara - navodi Caričić.

- Viši sud u Somboru, kojem sam se žalio, preinačio je prvostepenu presudu i odredio da izmirim desetinu duga ili 179 dinara! Revizijom je presuđeno da za 2016. dugujem oko 140 dinara. To je simbolično, ali neprekidno plaćam sudske nadoknade i advokata, što sve ukupno znatno premašuje dugove za koje me JKP tereti. Žaliću se zbog poništene oslobađajuće presude.

Božidar Caričić, Foto Z. R.

Sudija VKS Božidar Vujačić opravdao je reviziju navođenjem da je Caričić koristio isporučenu vodu, a da su nižestepeni sudovi u Vrbasu i Somboru propustili da utvrde za koje potrebe.

- Voda u Ravnom Selu je zabranjena za piće i kuvanje od 2006. godine. Zbog toga se njena isporuka ne može smatrati komunalnom uslugom u punom obimu, a kao takva ne može biti ni naplaćena. To što je u Ravnom i ostalim selima u opštini jeftinija nego u Vrbasu, ne može biti izgovor, jer zakon ne poznaje umanjenje cene po kriterijumu zdravstvene (ne)ispravnosti - ukazala je Caričićeva advokatica Jelena Tijanić.

PODRŠKA IZ TEMERINA

EKOLOZI u Temerinu, gde je voda još od 2003. godine zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog alarmantnog sadržaja arsena, stali su u odbranu Caričića.

- Pored svih napora da ga diskredituju i onemoguće da iznese istinu, Božidar je uspeo da dokaže na sudu da ne mora da plaća zdravstveno neispravnu vodu. On je odbio da ovakvu vodu konzumira i plaća i pozvao sugrađane da učine to isto, zbog čega trpi konstantne pritiske i zastrašivanja - saopštili su iz "Ekološke inicijative Temerin".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!