PIONIRI U KORIŠĆENJU ENERGIJE SUNCA: Prve tri mini solarne elektrane puštene u sistem

Дејан Ристић
Dejan Ristić

25. 09. 2022. u 13:23

Projekat malih privatnih solarnih elektrana zaživeo je u Vranju priključenjem prva tri korisnika u sistem Elektrodistribucije.

ПИОНИРИ У КОРИШЋЕЊУ ЕНЕРГИЈЕ СУНЦА: Прве три мини соларне електране пуштене у систем

D. Ristić

Ovo predstavlja pinirski poduhvat u korišćenju obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija na jugu Srbije, što je odavno praksa u razvijenim zemljama. Predstavnici Elektrodistribucije su izvršili sve provere i puštili u pogon prve tri privatne mini solarne elektrane u Vranju.

Prema ugovoru, obaveza proizvođača i distributera električne energije je oročena na 25 godina. Sav višak proizvedene struje se ustupa distributeru, a ukoliko viška nema, plaća se samo razlika između potrošene i proizvedene struje.

Vranje je drugi grad u Srbiji po broju sunčanih dana tokom godine i to je povoljna okolnost za ovakve projekte. Prva je u sistem priključena solarna elektrana Save Mladenovića u Bunuševcu kod Vranja.

- Došli su stručni ljudi, sračunali koliko energije ja mogu da proizvedem i u odnosu na to koliko trošim, našao sam računicu da uđem u investiciju. Cenim da će mi se uložen novac isplatiti za pet do sedam godina, a sve dalje je čist dobitak - kaže Mladenović i dodaje da se radi o dvostrukoj koristi; domaćinstvo ostvaruje uštede u kućnom budžetu, a energetski sistem zemlje se rasterećuje i smanjuje se uvoz skupe električne energije, što mnogo znači u uslovima krize.

D. Ristić

Našao računicu: Sava Mladenović

A računica izvođača radova govori da je za proizvodnju struje snage jednog kilovata potrebno investirati oko hiljadu evra. Komercijalne banke daju namenske kredite, obično sa povraćajem do 20 odsto investicije, a subvencije se mogu dobiti i od lokalnih samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom