BEZBEDNOST NAJMLAĐIH JE PRIORITET: Obeležena Evropska nedelja mobilnosti

Дејан Ристић
Dejan Ristić

22. 09. 2022. u 14:44

VRANjE je danas, kao i mnogi drugi gradovi, obeležilo “Evropska nedelje mobilnosti” i 22. septembar, Međunarodni dan bez automobila. Akciju je podržao i gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, koji su na posao došli pešice.

БЕЗБЕДНОСТ НАЈМЛАЂИХ ЈЕ ПРИОРИТЕТ: Обележена Европска недеља мобилности

D. Ristić

Istovremeno, u centru grada je organizovana sa najmlađim pešacima, biciklistima i rolerašima. U cilju usvajanja pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, a u saradnji sa Tehničkom školom, na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, montiran je saobraćajni poligon, gde su učenici nižih razreda vozili rolere, a stariji đaci bicikle. 

Marjan Stanković, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vranja istakao je da je ova akcija postaje tradicionalna sa ciljem ukazivanja na zdrave načine kretanja. 

- Da bi smanjili zagađenje vazduha, zaštitili i unapredili životnu sredinu potrebno je koristiti alternativna prevozna sredstva poput bicikala, trotineta i rolera. Današnji skup ima za cilj upravo promovisanje  ovakvih načina kretanja sa akcentom na pravilno učestvovanje u saobraćaju. U tom smislu, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije sprovodi više akcija, poput dodele auto sedišta bebama, organizovanjem Pažljivkove smotre, a sve u cilju podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja na viši nivo - rekao je Stanković. 

Ivica Mihajlović, član Saveta za bezbednost saobraćaja govorio je o statističkim podacima, ističući da je u zadnje tri godine u Srbiji u saobraćajnim nezgodama  stradalo 34 dece, a  4.000 bilo povređeno. 

- Deca u saobraćaju učestvuju kao pešaci, biciklisti i putnici u vozilu. Na žalost 56% dece za zadnje tri godine je  bilo povređeno kao putnici u vozilu. Od toga četvoro dece je poginulo, troje kao biciklisti, a jedno dete od 14 godina kao vozač putničkog automobila. Zbog toga je neophodno preduzeti sve potrebne mere i akcije, kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju, pre svega dece - istakao je Mihajlović. 

Za sve učesnike Savet za bezbednost saobraćaja pripremio je poklone, i to za predškolce svetloodbojne prosluke, za osnovce u nižim razredima kacige za rolere, a za starije učenike osnovnih škola, svetla za bicikle. Pokrovitelj manifestacije je Grad Vranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024