DAROVI PRIRODE NA DLANU: U pirotskom, staroplaninskom selu Dojkinci, održani „Miholjski susreti sela“

V.Ćirić

24. 09. 2022. u 16:57

U PIROTSKOM selu Dojkinci, u srcu Stare planine, održani su „Miholjski susreti sela“, neka vrsta gastonomske manifestacije na kojoj se mogu videti plodovi ovog kraja, koji uspevaju još uvek bez neke preterane agrotehnike.

ДАРОВИ ПРИРОДЕ НА ДЛАНУ: У пиротском, старопланинском селу Дојкинци, одржани „Михољски сусрети села“

Foto: V.Ćirić

Tridesetak meštana Dojkinaca, ali i okolnih sela u Gornjem Visoku:Rsovaca, Visočke Ržane, Pakleštice, Kamenice, Jelovice, na svojim štandovima na kojima su izlagali kao familije, za ovaj dan je izložilo uglavnom krompir koji ovde odlično uspeva, ali i paprike, razno drugo povrće, voće, kompote, pekmeze, čak i zimnice čija je priprema uveliko u toku, ali i drvenariju, stare kućne „aparate“ i alate pravljene od hrastovog ili lipovog drveta i slične majstorije.

Foto: V.Ćirić

 

Miljan Živadinović iz Dojkinaca kaže da je njegovo domaćinstvo sa ozbiljnijom proizvodnjom kromira i meda počelo da se bavi pre desetak godina i nisu se pokajali jer se može poprilično zaraditi jer su proizvodi organski i nezagađeni. Namerava da ostane u selu i da čitava porodica i dalje privređuje na ovakav način. Za organsku proizvodnju postoje idealni uslovi-zaključuje ovaj mlađi gorštak.

Manifestaciju su organizovali grad Pirot, dojkinačka Mesna zajednica i Ministarstvo za brigu o selu, koje je u poslednje dve godine u ovom kraju kupilo 15 kuća i poklonilo mladim bračnim parovima. Prema rečima Vidojka Panajotovića, pomoćnika pirotskog gradonačelnika Vladana Vasića, u narednom periodu biće još kuća za mlade koji se odluče da se vrate ili dođu i skuće se u nekom pirotskom selu, kako bi se zaustavili negativni trendovi pražnjenja sela ne samo u Srbiji već okolnim zemljama.

Predsedniku MZ u Dojkincima Ivici Veljkoviću takođe je cilj da ovo selo poput mnogih drugih ostane u životu i navodi da je u poslednjih par godina učinjeno mnogo, da se kroz ovakve manifestacije popularizuje život na selu u zdravom okruženju. Pored ostalog poslednjih godina asfaltiran je put od Vrela do Dojkinaca, uređena nekadašnja karaula koja je sada omladinski sportski centar, a u narednom periodu planira se još puno toga. Do sada je uz pomoć grada uređen i Dom kulture, ambulanta. U selu već ima mlađih ljudi koji su počeli da se bave turizmom, ovde u Dojkincima, ali i Pakleštici i Toplom Dolu. Manifestacija poput ove dojkinačke, promoviše snjva staroplaniska sela među kojima je nažalost najviše onih u kojima je najveći broj preostalih ljudi, prosečno staro oko 70 godina.

BONUS VIDEO:

MEĐUNARODNO TAKMIČENjE U KRALjEVU: Na 24. Spiner kupu čak 200 maketa i 50 takmičara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a