"MIHOLJSKI SUSRETI SELA" SUTRA I PREKOSUTRA U ALIBUNARU: Običaji svih nacija

J. J. BALjAK

22. 09. 2022. u 11:00

MANIFESTACIJA "Miholjski susreti sela", koju je Ministarstvo za brigu o selu pokrenulo da bi obogatilo društveni i sportski život seoskog stanovništva širom Srbije, ovog vikenda će se održati u južnobanatskoj opštini Alibunar, drugu godinu zaredom. U petak i subotu okupiće se i staro i mlado iz svih deset tamošnjih sela, da se nadmeću u brojnim sportskim disciplinama, pesničkim rimama i tradicionalnim veštinama.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА СУТРА И ПРЕКОСУТРА У АЛИБУНАРУ: Обичаји свих нација

Foto TOO Alibunar

Prvog dana manifestacije, sutra u sportskoj sali će biti održana takmičenja za decu osnovnoškolskog uzrasta - za dečake turnir u futsalu, a za devojčice u odbojci. Deca će imati priliku i da učestvuju u radionici veza, pletenja i dekupaža, koju će organizovati žene iz udruženja "Etno Art Brakos".

Na etno-izložbi u Domu kulture biće prikazani ručni radovi članica osam udruženja žena. One će svoje veštine demonstrirati i u takmičenju u brzom vezenju. Na kraju dana biće priređen koncert izvorne muzike i folklora.

Subota je rezervisana za etno modnu reviju, čiji će poseban segment biti najlepši jeleci. I momci i devojke će pistom prošetati u različitim modelima srpskih, rumunskih, slovačkih i romskih narodnih nošnji, koje su izradile vešte ruke seoskih žena.

- "Miholjski susreti sela" doprinose da ne zaboravimo svoju istoriju i odakle smo krenuli. Na taj način čuvamo, pre svega, identitet naše lepe Srbije i šarenolikost svakog njenog kraja. Alibunar jeste mala opština, ali nas krasi bogatstvo kulture, tradicije i multietičnosti. Na to smo ponosni i nastojimo da očuvamo duh tih starih vremena i običaje svih nacija koje žive na našoj teritoriji - kaže Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar.

PESNICI

U OKVIRU "Miholjskih susreta pesnika", lokalne poete će recitovati svoje stihove, zdravice i besede, a biće proglašeni i pobednici literarnog konkursa za decu "Moje selo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!