PREMINUO JOVAN KUZMANČEV: Odlazak nekadašnjeg predsednika opštine Kikinda, glumca i čitaoca „Novosti" od prvog broja

R. Š.

13. 09. 2022. u 14:52

U Opštoj bolnici u Kikindi danas je, u 88. godini, posle kraće bolesti preminuo Jovan Kuzmančev, nekadašnji predsednik opštine Kikinda, dugogodišnji glumac amater, ali i verni čitalac „Novosti” od prvog broja.

ПРЕМИНУО ЈОВАН КУЗМАНЧЕВ: Одлазак некадашњег председника општине Кикинда, глумца и читаоца „Новости од првог броја

Foto: R. Šegrt

Obavljao je i funkciju predsednika Izvršnog veća tog grada, a bio je i prvi predstavnik čuvene fabrike Livnice „Kikinda” u Rusiji. Po obrazovanju je bio ekonomista i mašinac, ali i veliki ljubitelj pozorišta. Dugo godina bio je glumac u kikindskom teatru i igrao u najuspešnijim predstavama ove kuće, u „Preljubnicima”, „Rodoljupcima”, „Kako Banat kroz rodoljublje ide”, „Ženidba”, „Revizor” i mnogim drugim. Kada je pozorište postalo profesionalno, čika Jovica, kako su ga svi u pozorištu zvali, scenu je ustupio mladim, akademski obrazovanim glumcima, a on je postao jedan od najvernijih gledalaca. Uvek je sedeo na prvoj stolici u prvom redu. Bio je i jedan od prvih koji je 2019. godine ušao u pozorište kroz novi foaje.

Bio je i verni čitalac „Novosti” od prvog broja. Govorio je da su to njegove „kućne novine”, jer su ih čitali i njegova supruga i sin.

- „Novosti” nismo redovno imali samo pet godina, od  1972. do 1975. kada smo živeli u Moskvi, jer sam tada bio prvi predstavnik tadašnje „Livnice Kikinda” u Rusiji. Ali, kada su dolazile kolege, obavezno su mi donosili vaše novine od onog dana kada krenu za Rusiju i prethodnog – pričao je Jovica Kuzmančev.

Naše novine bile su mu prijatelj i kada je posle smrti sina i supruge ostao sam. Bio je oduševljen što „Novosti” neguju dečje strane, dopadala mu se i enigmatika, a posebno feljtoni, koje je čitao od A do Š. Hvalio je naše novine i zbog toga što se posvećuje pažnja velikanima našeg glumišta koji odlaze sa životne scene, i što se podržavaju aktivnosti uspešnih sportista koji imaju humanitarne fondacije.

- Dopada mi se što je u „Novostim” sve kratko, jasno i koncizno. Dodaci su obogatili sadržaj i dobro je što su zastupljene mnoge oblasti, automobilizam, turizam, penzioner, a veoma je dobar „Doktor”. U njemu saznajemo o bolestima koje su ovladale i sveprisutne su. Dobro je što vrhunski stručnjaci daju savete čitaocima da ne piju lek koji pije komšija, što na konkretna pitanja čitalaca odgovaraju lekari specijalisti. Te strane su vrlo korisne – govorio jedan od naših najvernijih čitalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede