REKORDNA POSETA: Pirotski Muzej „Ponišavlja“ - 3.000 posetilaca od početka godine

V.Ć.

02. 09. 2022. u 15:55

MUZEJ „Ponišavlja“ u Pirotu, smešten u najstarijoj pirotskoj zgradi, konaku Malog Riste, ove godine beleži rekordnu posećenost. Od početka godine do ovog meseca, kroz zdanje podignuto daleke 1848. godine, sa plaćenim ulaznicama prošlo je preko 3.000 posetilaca.

РЕКОРДНА ПОСЕТА: Пиротски Музеј „Понишавља“ - 3.000 посетилаца од почетка године

Foto: V.Ć.

Uz konstataciju da je poseta odlična i da je već sada veća nego pre dve godine, direktor te ustanove Saša Jovanović kaže da je među posetiocima sve više stranaca iz regiona, ali i iz celog sveta, jer Muzej poseduje veliki broj zanimljivih eksponata starih preko 150 i 200 godina, koji su originali, kao i ogromnu kolekciju ćilima, ali i značajnu umetničku zbirku. Ovakvi predmeti se više nigde ne mogu videti i u potpunosti dočaravaju duh epohe u kojoj su nastali.

Foto: V.Ć.

Osim klasičnih poseta, sve je veće interesovanje i za knjigama koje izdajemo, kao što je, na primer, knjiga „Ćilim slikovno pismo“, istoričarke umetnosti Radmile Vlatković - kaže Jovanović.

Zbog atraktivnog enterijera i eksterijera, odnosno činjenice da je u potpunosti očuvana epoha od pre dva veka, ovde su snimani najgledaniji srpski filmovi kao što su Zona Zamfirova, Ivkova svadba, Vrati se Zone, i slična filmska ostvarenja.

BONUS VIDEO:

PRESVETA BOGORODICA UKAZALA NA LEKOVITI IZVOR: Kako je i zašto nastao manastir Đunis?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju