U ZNAKU I MEDA I MLEKA: Danas "Dani dečjeg ribolova" na Drini kod Banje Koviljače

V. Mitrić

27. 08. 2022. u 09:12

Manifestacija „Dani dečjeg ribolova“, čiji je organizator Dečja ambasada „Međaši“, a pokrovitelj grad Loznica, na koju su mladi ribolovci iz svih susednih država, nekadašnjih republika SFRJ, i Albanije, biće danas kraj Drine, kod Gornje Koviljače, i preko puta legendarne planine Gučevo, saopštili su gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, i Dušan Tomić, generalni sekretar Dečje ambasade.

У ЗНАКУ И МЕДА И МЛЕКА: Данас Дани дечјег риболова на Дрини код Бање Ковиљаче

Foto: V. Mitrić

Stiglo je nekoliko desetina mališana iz Srbije i susednih država, ali i više stotina gostiju, pomatrača i navijača ribilovačkih ekipa na ovom atipično ribilovačkom takmičenju.

- Pobednik će biti onaj ko ulovi najmanju ribu - kaže Tomić.

- Čim ulove „zlatnu ribicu“, mali ribolovci će je poljubiti i, pošto požele tri želje, da je vrate u Drinu, kao lane što su činili na ovoj svetkovini na Buni kod Mostara. Tri želje naših mališana, kao i nas odraslih, su mir, mir i mir.

Foto: V. Mitrić

Tomić kaže da je gradonačelnik Loznice, kom je dodelio najviše priznanje DA „Međaši“ koji nosi ime „Vitez humanosti“, kao retko ko, u minulih deceniju i po, svim srcem podržao sve akcije i manifestacije ove humanitarne organizacije, „a kako i ne bi čovek koji je,prvi u Srbiji, stvori Kancelariju za mlade, Obrazovno naučni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću, sredio i opremio sve škole, izgradio najsavremenije obdanište u Srbiji, gradi još jedno, svojski podržava Đački Vukov sabor, kao i Vukov sabor, vratio je u zavičaj mnoge mlade sugrađane da, zajedno, grade Loznica, koja će, vrlo brzo, da bude jedan od najrazvijenih gradova i opština“.

Takmičari i gosti stiglu sze u petak i gosti su Loznice i Vukovog rodnog sela Tršića. Za njih su spremljeni bogati programi. I gosti se spremili za dolazak, pa je tako konzul DA „Međaši“ iz Bihaća već poslao med za sve mališane sa znakom ove organizacije osnovane pre 33 leta. Stići će i mlečni proizvodi.

- Ovo je i simbolika sa mlečnim proizvodima i medom, jer želimo da za mališane, i kod nas i svugde, zaista, bude po onoj narodnoj „da teče samo med i mleko“, što je i jedna od naših poruka sa ove manifestacije na „Sunčanoj reci“ - kaže gradonačelnik Loznice, ponosan što je, odavno, širom sveta poznata loznička otvorenost za sve one koji ljube najlepše ljudske vrline, a posebno za one koji brinu o mladim naraštajima.

Foto: V. Mitrić

Manifestaciju na Drini podržava je JP „Srbijašume“,čiji je direktor Sektora za lov i ribolov Slaviša Nestorović, ne samo „dete Drine“, već i veliki borac za očuvanje prirode, najveće blagodeti koja se ostavlja u nasledstvo mlađim naraštajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024