STERIJU BI DA VRATE U RUSKI PARK: Inicijativa Vrščana da se spomenik slavnog pisca postavi na prvobitno mesto

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 08. 2022. u 10:28

SPOMENIK najznamenitijem Vrščaninu Jovanu Steriji Popoviću, koji se nalazi na Pozorišnom trgu u Vršcu, ponovo je bio na meti vandala, koji su ga našminkali i oskrnavili grafitima.

СТЕРИЈУ БИ ДА ВРАТЕ У РУСКИ ПАРК: Иницијатива Вршчана да се споменик славног писца постави на првобитно место

J.J.Baljak

Taj čin izazvao je gnev javnosti, dok je viđenije pojedince motivisao da ovoga puta budu istrajni u višegodišnjoj nameri da se kip slavnog pisca vrati tamo gde je prvobitno i bio postavljen – na promenadu u Ruskom parku.

Ovaj spomenik, koji Steriju prikazuje većeg od prirodne visine, izradio je vajar Jovan Soldatović na inicijativu vršačkog pesnika Vaska Pope, a povodom piščevog 175. rođendana. Godine 1981. postavljen je na početku Ruskog parka, na samom trotoaru, kako bi u blagom naklonu, s poštovanjem, pozdravljao svakog prolaznika.

Tu je, okrenut ka Gradskoj kući, stajao sve do 2009, kada su gradski čelnici rešili da ga premeste na novoizgrađeni Pozorišni trg, da gleda u zgradu pozorišta koje nosi njegovo ime. Mnogi, međutim, smatraju da su time Steriju otuđili od njegovih Vrščana, pogotovo što su ga postavili na ogroman tamnobraon mermerni postament u obliku dijamanta, koji je bukvalno „pojeo“ bronzani kip od oko 180 metara visine.

-Vreme je pokazalo da je taj premeštaj bio loša ideja i da je Sterija trebalo da ostane tamo gde su ga i postavili „pozorištnici Jugoslavije“, kako i piše na propratnom kamenu, koji sada stoji daleko od spomenika, kao da je bačen. On treba da bude živ, među svojim Vrščanima. Zato smatram da je krajnje vreme da se vrati na autentično mesto – kaže, za „Novosti“, Dragoljub Đorđević, predsednik vršačkog SUBNOR i osnivač pesničke nagrade „Vasko Popa“.

Na prostranom i lepom, ali ne baš prometnom Pozorišnom trgu, Sterija već 13 godina stoji sasvim sam. Zato i jeste često na meti vandala, koji se i leti i zimi u večernjim satima okupljaju na njegovom podestu. Na okolnim stambenim i poslovnim objektima sigurnosnih kamera nema, pa i njihov vandalizam ostaje nekažnjen. Poslednji put su u ovakvoj meri grafitima išarali spomenik decembra 2020.

-Sramota je što i dalje dozvoljavamo da spomenik ovako bude izložen ruglu. Smatram da bi premeštaj bio najefikasniji način da se tome stane na put, da više ne bude otuđen od Vrščana, a dostupan huliganima, koji, očito, ne znaju ko je Sterija zaista bio – dodaje Đorđević.

On ističe da će lokalnoj samoupravi uputiti zvaničnu inicijativu za vraćanje kipa u Ruski park, kao i da će obezbediti sve što je potrebno da se taj posao obavi u što kraćem roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda