OKUPILI SE "MALINARI": U Konjicu kod Osečine prva romska zemljoradnička zadruga

B. PUZOVIĆ

23. 07. 2022. u 13:00

U PODGORSKOM selu Konjic, kod Osečine, osnovana je prva romska zemljoradnička zadruga u Kolubarskom okrugu - "Malinari".

ОКУПИЛИ СЕ МАЛИНАРИ: У Коњицу код Осечине прва ромска земљорадничка задруга

Deo osnivača organizacije u Podgorini , Foto Privatna arhiva

Okuplja proizvođače maline i kupine, a formirana je uz pomoć konsultantske kuće "GFA", u okviru programa Nemačke razvoje agencije GIZ, za inkluziju Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji.

Zadruga je dobila neophodnu opremu, a osmoro poljoprivrednika koji se već godinama bave voćarstvom na posedima od dva do pet hektara je završilo obuku.

- U našem kraju nije aktivna nijedna zadruga - kaže direktor "Malinara" Siniša Muratović.

- Otvoreni smo za sve, bez obzira na to što su osnivači Romi. Dogodine planiramo da razvijemo mrežu kooperanata i predstavimo se na poljoprivrednim sajmovima i festivalima voća - veli Muratović i ističe da su podršku dobili od Ministarstva poljoprivrede, Zadružnog saveza Srbije i Opštine u Osečini, a odličnu saradnju imaju sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom u Valjevu.

Vizija za 75 domaćinstava

- MOJA porodica ima dva i po hektara pod malinom i očekujemo da voće, posredstvo zadruge, bolje plasiramo na tržište ne bi li poboljšali ekonomsku situaciju - kaže Nataša Bešić, jedan od osnivača ZZ "Malinar.

- U Konjicu ima 75 romskih domaćistava i sva sve bave poljoprivredom. Iako ne navodnjavamo malinjake, jer selo ima problema sa snabdevanjem vodom, rod je zadovoljavajući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024