DEMONSTRANTI POKUŠALI UPAD: Gradski parlament usvojio generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine

Z. GRUMIĆ

22. 07. 2022. u 07:00

GENERALNI urbanistički plan (GUP) Grada Novog Sada do 2030. godine usvojen je juče, ubedljivom većinom glasova odbornika (63 "za" i četiri "protiv"), na sednici gradske skupštine održanoj u zgradi pokrajinskog parlamenta, ispred koje se okupilo stotinak demonstranata nezadovoljnih predloženim dokumentom tražeći da on bude povučen.

ДЕМОНСТРАНТИ ПОКУШАЛИ УПАД: Градски парламент усвојио генерални урбанистички план Новог Сада до 2030. године

Građani pred kordonom policije, Foto N. Klarić

Pokušaje najagresivnijih među okupljenima da "probiju" postavljenu ogradu i uđu u skupštinsko zdanje, neposredno uoči sednice i dok je ona trajala, onemogućio je kordon policije čiji su pripadnici sprečili veće incidente i obezbedili rad odbornicima. Iz MUP-a je saopšteno da je grupa demonstranata, među kojima su bili i politički aktivisti, sprečena da nasilno sruši zaštitnu ogradu i upadne na sednicu. Inače, na protest su ovih dana pozivale gradske ekološke organizacije, a među okupljenima bili su i Radomir Lazović iz Inicijative "Ne davimo Beograd", kao lider Pokreta za preokret Janko Veselinović.

- Demonstranti su gađali pripadnike policije i skupštinsko obezbeđenje flašama, kamenjem i polivali ih zelenom farbom - navedeno je u saopštenju uz napomenu da su, uprkos nasilju demonstranata, pripadnici policije, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, brzo i efikasno reagovali i očuvali javni red i mir.

Foto N. Klarić

Gradonačelnik Miloš Vučević je ocenio da je demonstrantima cilj bio da prekinu sednicu da bi dobili medijski prostor.

- A slika koja ide iz našeg grada je da 70 ljudi, sve sa onima koji su došli sa strane, maltretira grad od 400.000 stanovnika. Nema "igranja parlamenta". Svi imaju pravo da kažu šta žele, da se okupe i protestuju, ali ne mogu da vrše nasilje - rekao je Vučević novinarima.

On je naglasio da je ponosan zbog toga što "nikada do sada nije bila javnija i transparentnija rasprava o GUP-u", koja je trajala duže od zakonskih rokova. Podsetio je da su bile tri javne prezentacije na javnim mestima i nekoliko sednica Komisije gde se raspravljalo o velikom broju primedaba.

- GUP je apsolutno razvojan, dobro odmeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista - poručio je Vučević.

U okviru dvočasovne rasprave, predstavnici gradske vlasti koju predvodi SNS, isticali su da ovaj dokument daje viziju razvoja modernog, evropskog Novog Sada potencirajući povećanje zelenih površina i izgradnju novih saobraćajnica. Predstavnici opozicije, koju čine SRS i DSS, kritikovali su GUP ističući posebno da se više vodi računa o interesima investitora nego građana.

Foto N. Klarić

HITNA POMOĆ

SVE vreme trajanja protesta dežurale su dve ekipe Hitne pomoći.

- Imali smo dva kolapsa zbog vrućine. Po jedna ženska i muška osoba samostalno su se javili za pomoć - rekla je "Novostima" dr Nikolina Marić.

PRIVOĐENjE

TOKOM protesta ispred skupštinskog zdanja privedena su dvojica muškaraca.

- Pripadnici MUP priveli su četrdesetsedmogodišnjeg Novosađanina i dvadesettrogodišnjeg muškarca iz Požege. Protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog napada na službeno lice - saopšteno je iz MUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!