RADENKU RAKOVIĆU ENIGMATIKA U KRVI: Bivši košarkaš piše prozu i smišlja zagonetke, u školi ispravljao profesore

B. GRUJIĆ

11. 07. 2022. u 06:30

RADENKO Raković, nekadašnji košarkaš, sada enigmatičar, čovek za koga su zbog brzog računanja govorili da je brži od digitrona, odrastao je na "Tempu" i radio-prenosima Marka Markovića i Jordana Ivanovića, danas bez stalnog posla mirno i skromno živi u banatskom selu Torak, nedaleko od Zrenjanina.

РАДЕНКУ РАКОВИЋУ ЕНИГМАТИКА У КРВИ: Бивши кошаркаш пише прозу и смишља загонетке, у школи исправљао професоре

Foto: Privatna arhiva

Rođen u Tuzli 5. aprila 1962. godine, detinjstvo je proveo u Bosanskom Petrovom Selu, koje se sada zove Petrovo i kako kaže, nije imao vršnjaka u selu, svi su bili stariji, pa je umesto igre kod kuće čitao knjige, stripove, dečju štampu.

- Emisiju "Vreme sporta i razonode" sam obožavao da slušam, a 1969. godine tuzlanska Sloboda ulazi u Prvu ligu, pa me je otac, inače strastveni zvezdaš, često vodio na utakmice u Tuzlu, a i u selu u blizini mi je bio Lužanjak, stadion FK Ozren - započinje priču Radenko, prisećajući se da je još pre polaska u školu znao da čita i da mu je sportski nedeljnik "Tempo", bio bukvar.

Još kao dečaka, uz brojnu literaturu koju je čitao, zanimalo ga je brzo računanje i nije skrivao dar da kada neko izgovori rečenicu, onako iz glave kaže tačan broj slova, a taj njegov dar uočio je i njegov učitelj Boro, podržavao ga, često vežbajući sa njim računanje napamet.

RADIO GENIJE

POBEDNIK prva dva kola enigmatskog Memorijala Veselina Patrnogića, Radenko je nosilac srebrne plakete ESS, sa zvanjem "radio genija" i "pčelice" na beogradskom Radiju 202.

- Bio sam u šestom razredu, radili smo stepenovanje, krenuli od dva na kvadrat, nastavnik je pisao na tabli, ja iz klupe glasno govorio rešenja 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1.024, 2.048, 4.096, 8.384, gde je nastavnik već počeo da zastajkuje, a ja sam sipao cifre, a ostala deca su se smejala - priseća se Radenko, ističući da ga je nastavnik, crven u licu od besa, pitao gde je sakrio digitron, pretresao mu džepove i torbu u neverici.

Foto: Privatna arhiva

- U gimnaziji u Gračanici, desilo se nešto slično, ispravio sam profesora, ali je njegova reakcija bila drugačija, bio je oduševljen, podržavao me je i pomagao u pripremama za Pravni fakultet, koji sam završio u Sarajevu - kaže Radenko, uz napomenu da je talenat za enigmatiku nasledio od majke, koja je obožavala da se igra sa slovima.

REŠAVAO UŽIVO

- RADIO sam enigmatske priloge za brojne TV kvizove, uređivao zabavne emisije na radio-stanicama Ozren, Srem i Srce u Rumi, a nebrojeno puta sam u radio-emisijama uživo rešavao zadatke koje postave slušaoci i uvek sam sve tačno odgovorio - ponosan je Radenko.

- Otac je voleo da rešava ukrštenice i rebuse, pa sam zbog toga svoju poslednju knjigu, nazvao "Enigma u genima".

Zahvalan pokojnom ocu, što je na njega preneo veliku ljubav prema Crvenoj zvezdi, Radenko se uspešno enigmatikom bavi više od pola veka, a poslednjih 30 godina objavljuje svoje radove i stvara anagrame, koji su njegova specijalnost, a u zbirci od 3.600 objavljenih radova, najviše su objavile upravo "Novosti Enigma", sa kojima i danas uspešno sarađuje.

Nakon smrti teško bolesnih roditelja, sa kojima se u vihoru rata doselio iz Bosne u Banat i koje je dugo negovao i brinuo se o njima, Radenko danas živi sam, u kući u selu Torak, nema stalni posao i da bi preživeo snalazi se i dovija na razne načine, piše i čeka da mu se objavi nova knjiga proze, tj. kratkih priča.

- Nije lako živeti sam u maloj sredini, ali stopio sam se sa ovim ljudima, slušam njihove priče i sudbine, svim srcem navijam i pratim sve što se dešava u mojoj Zvezdi, fudbalu, košarci - dodaje Radenko.

KOLEKCIJA TV LAPSUSA

RADENKO ističe da je preponosan na kolekciju od 12.000 TV lapsusa i saradnju sa "TV novostima" baš u rubrici koja se bavila greškama voditelja i novinara. Često je osvajao nagrade za uočene i zabeležene lapsuse.

U kolekciji od preko 2.500 knjiga, poseduje i pet svojih: "Anagrami", "Kriptogrami", "Koktel 2000", "Ukršteno" i "Enigma u genima".

Iako diplomirani pravnik po struci, radio je kao radnik u ciglani "Sočkovac" u Petrovu, bio urednik na Radiju Ozren u ovom mestu i novinar u listu "Glas železničara" u direkciji Železnica u opštini Brod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih