SVI U SLUŽBI RODA SVOGA: "Vidovdanska loza" SKANU u Beogradu

V. Mitrić

28. 06. 2022. u 15:32

SRPSKA kraljevska akademija naučnika i umetnika danas je u Beogradu organizovala veliku naučnu, kulturnu, umetničku i duhovnu manifestaciju "Vidovdanska loza".

СВИ У СЛУЖБИ РОДА СВОГА: Видовданска лоза СКАНУ у Београду

Foto: V. Mitrić

Oni su poručili da i danas, na naš veliki dan, na Vidovdan, koji je obeležio svu našu istoriju, sva naša vaskrsnuća i trenutne padove iz kojih smo izlazili još snažniji i bolji, iz sveg glasa dajemo do znanja da ćemo, kao institucija koja u svojim redovima, pored ostalih, ima više od 100 doktora nauka i univerzitetskih profesora, braniti naš rod i našu otadžbinu znanjem, umećem, radom, trudom i odricanjem, jer je ovo naša zemlja i drugu nemamo.

Foto: V. Mitrić

Akademik dr Dragan Damjanović, predsednik SKANU, istakao je da je Srbija, kroz istoriju, imala vazda velike izazove, muke i nevolje, „ali Srbin nikad nije dozvolio da bude na strani zla, zbog čega je ko zna koliko puta plaćana velika cena, ne samo u dva svetska rata“.

- Pa, zar neko misli da potomci tih ljudi mogu da se odreknu Kosmeta ili da „dignu ruke“ od Republike Srpske - pita se Damjanović i odgovara:

- Nikad! Baš nikad. Svet je pun nepravde na koju smo se i navikli. Tu smo da sa svojom državom radimo, gradimo i ponašamo se savesno i odgovorno. Tu smo da podstičemo, podržavamo i pomažemo našu mladost da ostanu na rodnoj grudi. Tu smo da istaknemo sve što je vredno, ali i da bez pardona ukažemo na loše, ali argumentovano, neostrašćeno i samo u jednoj nameri da nam svima, u našoj Srbiji, bude bolje.

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, čuveni srpski hirurg, kaže da „Srbija ima danas cvet pametnih, mudrih, vrednih i časnih glava, koji su garancija za njenu svetlu budućnost“.

Foto: V. Mitrić

- Imamo rukovodstvo države koje sluša „eho“ roda svoga, a takva harmonije nije nam baš bila jača strana kroz vekove, decenije i godine - kaže akademik Kerkez. - Sad jeste. Bogu hvala. Tu smo da budemo sluge svoga roda, da pomažemo i radimo kako je najbolje. Vidovdan je dan kad treba tako nešto da se kaže, a ostali dani su prilika da to i potvrđujemo.

Na svečanoj akademiji SKANU visoka uzdarja dobili su akademik Mileta Tomić, legendarni stručnjak za bezbednost, jedan od najboljih u Evropi, i posthumno Blagoje Josipović rodom sa Majevice u RS za veliki doprinos zaštiti prava i sloboda srpskog roda u rasejanju i zemlji. Predsednik Naučnog veća akademik Mirko Kerkez primio je, za SKANU, veliku arhijerejsku gramatu, kojom je ovu ustanovu nagradio episkop šabački Lavrentije, jedan od najuglednijih naših arhijereja. To uzdarje, sa potpisom u međuvremenu umirovljenog vladike, dobili su i akademik Dragan Damjanović, predsednik SKANU, i jerej mr Stefan Damjanović za veliku posvećenost Bogu, rodu i Crkvi, kako je napisao vladika Lavrentije.

U počasnog člana SKANU „proizveden“ je Miloš Mirković iz Bijeljine, dosadašnji njen viši stručni saradnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)