REKORD U KASI GRADA: Plate vozača GSP 90.000 dinara, primanja vaspitača ispod proseka

J. Simić

28. 06. 2022. u 06:11

ZAHVALjUJUĆI rebalansu budžeta koji su juče odbornici Skupštine Novog Sada usvojili većinom glasova, gradska kasa za ovu godinu biće teška rekordnih 38,4 milijardi dinara.

РЕКОРД У КАСИ ГРАДА: Плате возача ГСП 90.000 динара, примања васпитача испод просека

Foto N. Karlić

Ovaj iznos je za oko 2,5 milijarde bogatiji od prvobitno planiranih 35,8 milijardi dinara u decembru prošle godine.

Gradonačelnik Miloš Vučević podsetio je da je pre 10 godina, kada je prvi put izabran za čelnika drugog po veličini i značaju grada u Srbiji, budžet bio oko 20 milijardi dinara i da danas duplo veći budžet predstavlja pobedu svih Novosađana jer odgovorno izvršavaju obaveze prema svom gradu.

- U rebalansu smo povećali iznose za donacije i transfere, što se odnosi na zajedničke projekte sa višim nivoima vlasti, sa kojima ćemo realizovati kapitalne projekte u gradu. Mi smo kapitalnu potrošnju predvideli u iznosu od 36,1 odsto ili 13,7 milijardi dinara, što znači da se trećina budžeta usmerava na nju, dok tekuća potrošnja iznosi 62,9 procenata - istakao je gradonačelnik.

Foto N. Karlić

Miloš Vučević

Kada je reč o odnosu grada prema GSP "Novi Sad", koji opozicija najčešće kritikuje, za ovo preduzeće iz budžeta je izdvojeno dodatnih 450 miliona dinara, kupljeno je 130 novih autobusa, što predstavlja 60 odsto voznog parka, nabavljeni su i prvi električni autobusi. Plate vozača autobusa danas su oko 90.000 dinara, a ranije su primali u proseku 60.000. Oni će, kako je najavio gradonačelnik, već početkom 2023. imati platu veću od 100.000 dinara.

Najavljeno je i povećanje plata vaspitačima zaposlenim u PU "Radosno detinjstvo" koji su i najbrojniji zaposleni u javnom sektoru, a primanja su im ispod proseka. Oni su u međuvremenu od grada kroz solidarnu pomoć dobili po platu i po.

Protiv rebalansa budžeta glasali su odbornici SRS jer su, kako je rekao Đurađ Jakšić, očekivali daleko izdašnija sredstva za socijalnu zaštitu,privredu, zdravstvo, turizam, kao i olakšice za ratne veterane.

MUZEJ BALAŠEVIĆU

PREDSEDNIK grupe DSS Bojana Radojevića rekao je da je bez obzira na zaista veliki budžet, sredstva trebalo godinama usmeravati u mega projekte koji će ostaviti trag u gradu "jer četvrti most i podzemna garaža ne finansiraju se iz gradskog već iz republičkog budžeta".

- S obzirom na globalnu ekonomsku krizu, sasvim je razumljivo odustajanje od pojedinih projekata među kojima je izgradnja Muzeja Đorđa Balaševića u okviru Univerzitetskog parka jer je Salajka gde je kantautor stanovao, najpogodnije mesto za njegov muzej - naveo je Radojević.

JAKŠIĆ: NIJE IM MESTO NA EGZITU

PREDSEDNIK GO SRS Đurađ Jakšić najoštrije se usprotivio što će na "Egzitu" nastupiti pobednica "Evrovizije" ukrajinska grupa Kalush Orchestra, koja je najavila da će na turneji prikupljati novac za vojsku Ukrajine.

- Svoje nastupe završavaju nacističkim pozdravom "Slava Ukrajini" iz Drugog svetskog rata i vremena ekstremiste Stepana Bandere - rekao je Jakšić, dodajući da to nije u skladu sa slobodarskom tradicijom Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih