UČE DA BUDU DAME: U selu Stanišić kraj Sombora počela jedinstvena škola za devojčice

J. L.

17. 06. 2022. u 12:02

ČINjENICA da devojčicama generalno nedostaje damsko ponašanje i da se često ponašaju, u najmanju ruku, nedolično, navela je meštane somborskog sela Stanišić da se pozabave ovom problematikom.

УЧЕ ДА БУДУ ДАМЕ: У селу Станишић крај Сомбора почела јединствена школа за девојчице

Foto J. Lemajić

Tako je u galeriji seoskog Doma kulture počela "Mala škola za devojčice", koja će curicama doneti različite sadržaje o ponašanju, ličnoj higijeni, samopouzdanju, pubertetu...

- Iz direktnog kontakta sa decom i konstantnih protužbi na njihovo društveno neprihvatljivo ponašanje, odlučili smo da ne ostane sve na sleganju ramenima i onoj čuvenoj "u naše vreme nije bilo tako", već da nešto konkretno uradimo - priča Dragana Đapić, zadužena za kulturu u MZ Stanišić.

- Roditelji su ideju prihvatili, javljaju se i raspituju, jer kažu da su svesni da se neke stvari lakše podele sa trećim licem nego sa najbližima, a i lakše je kada su deca u grupi sa svojim vršnjacima.

Foto J. Lemajić

Na prvoj radionici bilo je 20 devojčica drugog i četvrtog razreda sa kojima smo pričali otvoreno o ličnoj higijeni i promenama u pubertetu. Školica je sada ponedeljkom posle četvrtog časa, a plan je da tokom letnjeg raspusta bude i dva puta nedeljno.

- Drago nam je što se javilo dosta mladih ljudi koji su ponikli u selu i ovom Domu kulture, a sada su psiholozi, sociolozi, pravnici, i žele da nam se pridruže i da drže predavanja iz svojih oblasti. Plan nam je da napravimo i predstavu o društveno neprihvatljivom ponašanju devojčica, koja bi bila edukativnog karaktera - dodaje naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede