NIKOLA KENEŠKI 100 PUTA DAROVAO KRV U Kikindi obeležen Dan dobrovoljnih davalaca

Рада Шегрт
Rada Šegrt

14. 06. 2022. u 19:29

CRVENI krst Kikinde danas je obeležio Dan dobrovoljnih davalaca krvi dodeljujući priznanja humanim pojedincima, kolektivima, ustanovama, školama, naseljima i učenicima koji promovišu davalaštvo kao human gest.

НИКОЛА КЕНЕШКИ 100 ПУТА ДАРОВАО КРВ У Кикинди обележен Дан добровољних давалаца

Foto: R. Šegrt

Zahvalnice su dobili svi koji su dragocenu tečnost darovali više od 35 puta, a posebno priznanje zaslužio je mašinbravar Nikola Keneški (61) koji je 100 puta poklonio krv. Njemu je osim plakete, kao posebnog priznanja, uručen i ručni sat.

- Okolnosti su me naterale da postanem davalac krvi. Pre 30 godina bio sam bolestan, tada je ustanovljeno da imam povišen krvni pritisak, koji imam i dan danas. Bio sam u kikindskoj bolnici, prvi put sam dao krv i odlučio da to učinim uvek kad god mogu. Ujedno kontrološem svoje zdravlje i pomažem drugima koji su u težoj zdravstvenoj situaciji od mene i potrebna im je pomoć – objasnio je Nikola, koji se dogodine nada odlasku u penziju. Kaže da je u svojoj porodici jedini davalac.

Plaketu za 75 puta darovanu krv dobili su u Ervin Balo, Željko Đurđev i Miroljub Francuski. Akcijama dobrovoljnog davanja krvi 50 puta odazvali su se: Branislav Bugarski, Zlatko Dailov, Slobodan Kačavenda, Bogoljub Kamenović, Živan Sivčev, Uroš Stojanović i Slobodan Uhulov.

Svoju nesebičnost i želju da pomognu drugima dajući krv 35 puta pokazali su: Saša Adamov, Igor Čemere, Goran Demić, Radomir Francuski, Dušan Građin, Igor Kolarić, Marko Kovačević , Dragan Radošević, Dragan Roka, Boško Šošić, Dragiša Stupar, Branko Terzin i Aleksandara Tucakov. Plaketu „Široko srce“za iskazanu humanost tokom prošle godine dobile su humane sredine, kako kažu u Crvenom krstu, a to su Tehnička škola, Policijska uprava i selo Nakovo.

Kako je rekla Danijela Bijeljac, sekretarka Crvenog krsta Kikinde prošle godine je organizovano 29 akcija kojima se odazvalo 1.830 dobrovoljnih davalaca. Uručujući priznanja humanistima, gradonačelnik Nikola Lukač je rekao da se grad ponosi jer ima veliki broj davalaca.

JEDINSTVENA MILICA

Među višestrukim davaocima krvi koji su dobili priznanja Crvenog krsta samo je jedna žena, Milica Jovetić. Ona je 35 puta na ovaj način pomogla neznanim ljudima. Ova skromna ili stidljiva žena, na dodeli plaketa nije želela čak ni da se slika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni