REPUBLIČKA SMOTRA FOLKLORA: U Kličevac putuje jabukovačka “Floričika”

S. M. J.

13. 06. 2022. u 14:05

AKUD “Floričika” iz Jabukovca kod Negotina predstavljaće Borski okrug na republičkoj smotri koreografisanog foklora koja će od 23. do 25. juna biti održana u Kličevcu.

РЕПУБЛИЧKА СМОТРА ФОЛKЛОРА: У Kличевац путује јабуковачка “Флоричика”

Foto: S.M.Jovanović

AKUD “Floričika” iz Jabukovca kod Negotina i KUD “Sloga” iz Vražogrnca kod Zaječara predstvljaće na republičkoj smotri foklora istočnu Srbiju, odlučio je Zoran Katić, selektor Centralnog saveza amatera na 14. Međuokružnoj smotri seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“, koja je nedavno održana u Velikom Izvoru kod Zaječara.

Za republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca, koju od 23. do 25. juna organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije selektovan je i KUD “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora, ali ovaj ansambl neće moći da učestvuje na smotri budući da nastupaju na Međunarodnom festivalu folklora u Solunu. Za učešće na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije, koji će u septembru biti održan u Gornjem Milanovcu, izabran je KUD “Graničar” iz Halova kod Zaječara.

AKUD “Floričika” iz Jabukovca od 1970. čuva i neguje izvorne narodne melodije, pesme i kola i bogato kulturno nasleđe Vlaha, što su, vele i potvrdili na smotri u Velikom Izvoru, koja je okupila seoske folklore iz tog sela, kao i Rgotine, Ilina, Jabukovca, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada sa oko 300 učesnika.

Višestruki pobednik manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva “Susreti sela”, nosilac najviših opštinskih i republičkih priznanja, šampion sedmog ciklusa “Znanje – Imanje” 1979, “Floričika” decenijama sa uspehom promoviše vlašku i kulturu naroda ovog podneblja širom Srbije i van njenih granica. Pored dečjeg i omladinskog foklornog ansambla imaju i veterane, ali i vokalne i instrumentalne izvođače, a tradiciju čuva njih 80.

Na republičkoj smotri u Kličevcu će, između ostalog, prikazati igre svog kraja, kao i čuveno kolo “Floričika”, što na vlaškom označava mali cvet, koje je jedinstveno u ovom kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri