MAGIJA SINERGIJE: Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora

Игор Митић
Igor Mitić

02. 06. 2022. u 14:22

U dvorištu Šop Đokićeve kuće, u centru Leskovca, održana je manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“.

МАГИЈА СИНЕРГИЈЕ: Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора

foto: TO Leskovac

Ona je plod saradnje turističkih radnika Srbije i Bugarske u okviru prekograničnog projekta pod nazivom „Magija sinergije“.

Pored izložbe tradicionalnih proizvoda iz Leskovca i bugarskog grada Elin Pelin, organizovano je i takmičenje u pripremi „Leskovačke mućkalice“ i „Šopske salate“.

Nadmetalo se dvadesetak timova iz Leskovca i okolinih opština, a u leskovačkoj Turističkoj organizaciji očekuju da će narednih godina imati sve veći broj učesnika.

- Cilj manifestacije je da promovišemo Leskovac i njegovu bogatu gastronomsku ponudu. Sa našim prijateljima iz bugarskog Elin Pelina družimo se drugu godinu zaredom, a kada projekat bude gotov nastavićemo da i dalje promovišemo mućkalicu kao specijalitet po kome je Leskovac među gurmanima već poznat – istakao je Nebojša Kocić, direktor leskovačke Turističke organizacije.

Stručni žiri odlučio je da je, u kategoriji seniora, najbolju mućkalicu pripremio tim leskovačkog Doma učenika i studenata, dok je u juniorskoj kategoriji pobedila Akademija Južna Srbija odnosno Visoka poslovna škola iz Leskovca.

Seniorsku nagradu za najbolju šopsku salatu odneo je restoran „Tomina priča“, dok je među juniorima u ovom nadmetanju pobedila leskovačka Trgovinsko-ugostiteljska škola.

Specijalnu nagradu za najoriginalniju i najveseliju ekipu na manifestaciji dobio je „Moto klub Leskovac“.

foto: TO Leskovac

PORED HRANE I ZABAVA

Kulturno-umetnički program činili su koncerti Folklorne grupe „Radi Radev“ iz Elin Pelina, KUD „Lemind“ iz Leskovca, Plesne grupe „Step by step“ iz grada domaćina kao i nastup bleh orkestra Isidora Zećirovića. U vreme trajanja manifestacije organizovano je i razgledanje grada turističkim vozićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)