PREMINUO LJUBOMIR KOKOTOVIĆ: Odlazak slikara grafičara i književnika

B. Grujić

30. 05. 2022. u 10:19

LjUBOMIR Kokotović, slikar grafičar i književnik iz Banatskog Karađorđeva, preminuo je u porodičnoj kući, u ovom selu i sahranjen na mesnom groblju.

ПРЕМИНУО ЉУБОМИР КОКОТОВИЋ: Одлазак сликара графичара и књижевника

Foto: B. G.

Pripadao je najmlađoj generaciji avangardnih srpskih grafičara, diplomirao je na  Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Petrovića 1962. godine, na kojoj je i specijalizirao u klasi profesorke Ljubice Sokić.

Još tokom studija privukao je pažnju javnosti neobičnim i originalnim crtežima, a pomoć je imao od profesora Stojana Čelića.

Kasnije je specijalizirao grafiku i u Briselu, na Visokoj školi arhitekture i vizuelnih umetnosti, a kasnije je živeo i radio u Engleskoj, Francuskoj, Holandiji i Italiji i izlagao svoje radove na samostalnim i grupnim izložbama grafike i crteža, zajedno sa Renatom Gutuzom, Pablom Pikasom, Salvadorom Dalijem, Huan Miroom i Mark Šagalom.

Svojevremeno, britanski likovni kritičari, uvrstili su ga među četiri najzapaženija crtača novijeg vremena zajedno sa Mihailom Hudakom, Maurom Molinarijem i ostalim poznatim svetskim umetnicima.

Ljubomir Kokotović dobitnik je prestižnih nagrada Sasoferato, u Italiji, nagrade za grafiku Premio Europa 1973. godine u Frečenu, u Nemačkoj, na Međunarodnom bijenalu grafike 1974. godine u San Francisku, na svetskoj izložbi grafike 1977. godine u Klivlendu, na četvrtom i šestom Internacionalnom bijenalu crteža u Seulu, priznanja na trećoj internacionalnoj izložbi minijatura, 1984. godine.

Objavio je zbirku priča Gut baj Brodvej, elo Vrans, 1996. godine i roman Trčanje za svojom senkom 2006. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna