SA ČESIMA I PROTIV POPLAVA: U Banji Koviljači održan međunarodni skup o merama za smanjenje rizika od katastrofa u slivu reke Drine

V. MITRIĆ

30. 05. 2022. u 08:25

TOKOM međunarodnog skupu u Banji Koviljači, organizovanog zarad uspostavljanja saradnje i unapređenja sistema za smanjenje rizika od katastrofa u slivu reke Drine, Česi su predstavnicima lokalnih samouprava iz Srbije preneli iskustva i prikazali prednosti opreme koju firme iz njihove zemlje izrađuju za zaštitu od požara i poplava.

СА ЧЕСИМА И ПРОТИВ ПОПЛАВА: У Бањи Ковиљачи одржан међународни скуп о мерама за смањење ризика од катастрофа у сливу реке Дрине

Spasioci iz Češke nedaleko od Loznice/ Foto V. Mitrić

- Najvažnije je preventivno delovanje, pre nego što se elementarne i druge nepogode dese, a jednako je dragoceno i operativno postupanje, kada do njih dođe. Jer, nažalost, nesreća ne bira ni mesto, ni vreme, a mi smo to najbolje osetili 2014, kada je ovde bilo više od 2.500 poplavljenih domaćinstava, uz oštećenu putnu, energetsku i komunalnu infrastrukturu. Pod vodom se tada našlo i više od 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali su uz nas bili prijatelji iz Češke, čije su specijalne jedinice otklanjale posledice - podsetio je pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

U tom slislu, posebno je naglasio značaj dobro pripremljenih i opremljenih jedinica Civilne zaštite...

- Ovakvi skupovi su dobra prilika za razmenu iskustava i uspostavljanje tešnje saradnje između gradova i opština, posebno u oblasti smanjenja rizika od prirodnih katastrofa - zaključio je Đokić, dok je ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta podsetio da je njegovu zemlju, tokom poslednje dve decenije, zadesilo nekoliko velikih poplava, iz kojih su se potrudili da mnogo toga nauče.

Prepoznali su, kaže, scenarije po kojima treba reagovati u vanrednim situacijama, te - uvidevši da je tehnička opremljenost važna, ali ne i presudna - definisali čitav niz aktivnosti koje je neophodno sprovesti.

- Ta metodologija nije jednostavna, a podrazumeva dobru komunikaciju i saradnju nadležnih organa, odnosno institucija lokalnih samouprava sa građanima, da bi svi znali šta bi prvo trebalo da se uradi, a šta kasnije dolazi na red. Vaša zemlja ima pozitivna iskustva sa Češkom upravo pri reagovanju u vanrednim situacijama, postoji obostrano poverenje, pa se nadam da ćemo ponovo pokazati da smo dobar partner Srbiji - istakao je ambasador Kuhta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)