IZLOŽBA KOD OSTATAKA TRAJANOVOG MOSTA: Nagrađeni mladi kladovski umetnici

S. M. J.

26. 05. 2022. u 12:10

ZAVRŠETAK likovnog konkursa „Trajanov most: između mašte i istorije“ obeležen je izložbom u Kostolu, kraj ostataka rimskog mosta koga je car Trajan sagradio početkom drugog veka, kako bi mogao da osvoji Dakiju.

ИЗЛОЖБА KОД ОСТАТАKА ТРАЈАНОВОГ МОСТА: Награђени млади кладовски уметници

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Na likovnom konkursu „Trajanov most: između mašte i istorije“ koji su organizovali Opština Kladovo i Biblioteka „Kulturni centar“ Kladovo uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“  koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, stiglo je 118 radova.

Organizatori su slikarskim priborom nagradili njih desetoro: Đorđe Čuperkić iz OŠ “Ljubica Radosavljević“ u selu Podvrška, Marina Bibesković iz OŠ „Hajduk Veljko“ u Korbovu, Danijel Janićijević i Manuela Nikolić iz OŠ „Stefanija Mihajlović“ u Brzoj Palanci,  Lazar Tošić i Lazar Bošnjaković  učenici OŠ „Svetozar Radić“ u Tekiji,  kao i učenici kladovske OŠ „Vuk Karadžić“ Miloš Šolkotović, Aleksa Tošić, Anja Modrić i Đorđe Pucinikić.

-Danas smo shvatili da su sva deca, čiji su radovi izloženi i nagrađeni, ustvari prvi put na ovom lokalitetu i tek su sada bila u prilici da vide ono što su nacrtali. Po meni je to najveća nagrada – da shvate i više vrednuju kulturno nasleđe svoje lokalne zajednice – izjavila je Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

U konkurenciji za nagradu bilo je 118 radova, nagrađeno je 10 najboljih

Učesnici su na ovom konkursu imali dva zadatka, da prikažu što realniji izgled nekada najdužeg mosta na svetu, ali i da, uz umetničku slobodu i maštu, izraze svoju zamisao Trajanovog mosta, remek delo antičkog arhitekte Apolodora, koji je skoro hiljadu godina važio za najduži most na svetu, a čiji se ostaci danas nalaze i na srpskoj i na rumunskoj obali Dunava.

-Rimljani su davno izgradili most ovde, a region i danas ima dobru prekograničnu saradnju. Proces evropske integracije otvara nove perspektive za region, zbog čega sam veoma srećan. Za nas je važno, ne samo da obnovimo spomenike, nego da i deca budu zainteresovana za istoriju i nasleđe, jer je to bitno za očuvanje identiteta – rekao je Aleksandar Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede