ŽIVOT LEPŠI UZ NANU I BOSILJAK: Korisnici Centra socijalne zaštite u Kikindi počeli da gaje povrće i začinsko bilje

R. ŠEGRT

24. 05. 2022. u 07:26

PRVI put ove godine korisnici Centra za pružanje usluga socijalne zaštite "Naša kuća" u Kikindi počeli su da gaje cveće i začinsko bilje. Ovaj vid radne terapije primenjen je jer je ustanova već imala plastenik, a pokazalo se da je ideja radnog terapeuta Danijele Krasić blagorodna, jer su je korisnici oduševljeno prihvatili. Na kraju su i biljke uzvratile ljubav, pa je sve dobro rodilo, a onda su korisnici plodove iz svoje bašte ponudili sugrađanima na prodaju. Izneli su rod na tezge i oduševili Kikinđane. Zajedno sa svojim "baštovanima" plodove zajedničkog rada prodavala je i vaspitačica.

ЖИВОТ ЛЕПШИ УЗ НАНУ И БОСИЉАК: Корисници Центра социјалне заштите у Кикинди почели да гаје поврће и зачинско биље

Foto R. Šegrt

- Pre deset meseci došla sam u "Našu kuću" i zatekla plastenik koji je bio pomalo neiskorišćen. Za naše korisnike je važan svaki vid radne terapije koji mogu da obavljaju i koji im prija. Veoma je važno da borave u prirodi, da budu s njom povezani, a pokazalo se da je rad sa zemljom za njih blagotovoran. Tako smo rešili da zasadimo plastenik. Počeli smo skromno, a onda smo proširili zasad i sve nam je uspelo - otkriva Danijela Krasić, vaspitačica i radni terapeut.

U ovaj vid terapije uključeno je svih trideset korisnika. Više, naravno, rade oni koji su fizički sposobniji.

- Zasadili smo cveće, začinsko bilje i nešto malo povrća. Povrće je za naše potrebe. Cveće koristimo za ukrašavanje dvorišta, a začine smo odlučili da malo prodajemo sugrađanima i oduševljeni smo kako su prihvatili proizvode iz naše bašte - zadovoljna je vaspitačica Danijela.

Korisnici dnevnog boravka "Naša kuća" uzgajili su kamilicu, nanu, bosiljak, korijander i druge začine. Pažljivo su negovali svoj zasad, u plastenik ulazili s puno ljubavi i rod nije izostao. Svaki kupac dobije i savet kako da dalje neguju biljku ako to žele ili kako da je koriste u domaćinstvu. Naziv ovog projekta je "Ovde gajimo ljubav", jer se sa takvim osećanjima i ulazi u plastenik.

- Ovo je rezultat radne terapije koja je ove godine vrlo ozbiljno urađena. Sada smo prvi put zasadili seme biljaka i korisnici su pratili proces od nicanja i razvoja, pa smo dobili ozbiljnu količinu rasada što smo ponudili tržištu. Najvažnije je da su korisnici uživali u baštovanstvu, pa ćemo nastaviti sadnju i sledeće godine - prenosi Cecilija Šajber, v. d. direktorke Centra za pružanje usluga socijalne zaštite "Naša kuća".

VRATA OTVORENA ZA SVE

DAN otovrenih vrata organizujemo u petak, pa sugrađani mogu na licu mesta, od osam do 12 sati, da pogledaju kako mi to gajimo bilje i da kupe, ako žele. Na taj način nam pomažu i raduju naše korisnike - kaže direktorka Šajberova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)