KRIZNI CENTAR KAO ODGOVOR NA SEKSUALNO NASILJE: Predlog kruševačkog udruženja "Peščanik" i Autonomnog ženskog centra

S. BABOVIĆ

23. 05. 2022. u 08:25

U PERIODU od juna 2017. do kraja 2021, na teritoriji Resavskog okruga je - po podacima iz osnovnih javnih tužilaštava - podneto ukupno 15 prijava zbog polnog uznemiravanja. Zato u udruženju žena "Peščanik" iz Kruševca već mesecima rade na otvaranju Kriznog centra za pružanje podrške žrtvama seksualnog nasilja, kakav već uspešno radi u Vojvodini, na primer.

КРИЗНИ ЦЕНТАР КАО ОДГОВОР НА СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ: Предлог крушевачког удружења Пешчаник и Аутономног женског центра

Foto S. Babović

- Srbija je potpisnica Istanbulske konvencije koja, između ostalog, podrazumeva i osnivanje ovakvih ustanova - kaže Snežana Jakovljević iz pomenutog udruženja, zalažući se za institucionalzaciju kvalitenih usluga podrške i integraciju žena koje su preživele nasilje.

Njihovi, ali i podaci Autonomnog ženskog centra, te još devet partnerskih organizacija, pokazuju da je u četiri, od pomenutih 15 slučajeva, sačinjen optužni predlog. Donete su tri pravosnažne presude, jedan postupak je u toku, a u dva slučaja je primenjen institut odlaganja krivičnog gonjenja. Ostale prijave su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Relevantna međunarodna istraživanja pokazuju da je svaka druga žena starija od 15 godina doživela neki oblik polnog uznemiravanja. U praksi se, međutim, ovo krivično delo retko prijavljuje i procesuira...

- Pilot krizni centri su u Vojvodini startovali u sedam okruga i, posle dve i po do tri godine, nastavili su da funkcionišu u četiri zdravstvene ustanove: u Novom Sadu, Kikindi, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. Intervencija i psihosocijalna podrška, sa savetovanjem, dostupne su 24 sata, a korisnice usluga su sve žene sa najmanje 15 navršenih godina - ističe Danica Todorov, jedna od autorki projekta i koordinatorka vojvođanskog centra.

Istovremeno, Branislava Golić iz Savetovališta u Sremskoj Mitrovici kaže da tamošnja bolnica ima i internu proceduru prijema žrtve, a jedan od koraka je upravo i kontaktiranje sa savetnicom, sa kojom se priprema sudski postupak, ali i radi na prevazilaženju krize do koje često dolazi usled blagih kazni za vinovnike.

STATISTIKA

JELENA Ivković iz Autonomnog ženskog centra kaže da istraživanja pokazuju kako su mladi sa naših prostora u vrhu evropske lestvice po slučajevima polno prenosivih bolesti. Jer, samo 38 domova zdravlja u Srbiji ima savetovalište za mlade, gde se obrađuje tema reproduktivnog zdravlja, a Nacionalna studija o seksualnom zlostavljanju dece od 10 do 18 godina ukazuje da se u svakom odeljenju može pronaći bar četvoro učenika koji su bili izloženi nekoj vrsti seksualnog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju