NAJVIŠE ŽRTAVA BILO IZ PROPALIH BRAKOVA: Statistika kruševačkog udruženja žena "Peščanik" o lanjskom nasilju u porodici

S. BABOVIĆ

18. 04. 2022. u 08:25

TAČNO 68 žena iz Rasinskog okruga javilo se SOS telefonu udruženja žena "Peščanik" u Kruševcu, zbog nasilja u porodičnim i partnerskim odnosima. Njih 58 je pomoć potražilo prvi put, a najveći broj žrtava - 15 - su mlade žene u životnoj dobi između 26 i 35 godina.

НАЈВИШЕ ЖРТАВА БИЛО ИЗ ПРОПАЛИХ БРАКОВА: Статистика крушевачког удружења жена Пешчаник о лањском насиљу у породици

Uviđaj posle ubistva Andree Kovačević / Foto S. Babović

Kako je saopšteno iz "Peščanika", u najvećem broju slučajeva, čak 40 odsto, nasilnik je bio bračni partner, svaki četvrti od kućnih tirana je srodnik, a svaki peti - bivši bračni partner. Deset od pomenutih 68 žena je pomoć zatražilo posle vanbračne veze, četiri su bile žrtve institucionalizovanog nasilja, dok se bivši partner kao nasilnik pojavljuje u dva slučaja.

Najveći broj žena - 24 - prijavio je psihološko nasilje, dok je psihofizičkoj torturi bilo izloženo njih 15 žena. Nažalost, od 29 žrtava koje su potražile pomoć institucija, samo su njih četiri, sudeći po podacima kruševačkog Udruženja, bile zadovoljne reakcijom postupajućih službenika.

Konkretni primeri su, međutim, još strašniji od statistike. Prošlog maja, Andreu Kovačević (47) iz Maskara preklao je Aranđel Dačić (82) iz Varvarina, o čijem je domaćinstvu povremeno brinula. Ubica se, nešto kasnije, obesio o gredu u svojoj šupi...

Tridesetak dana kasnije, Srđan Milosavljević (51) iz Makrešana je sa više udaraca čekićem u glavu usmrtio suprugu Mirjanu (45), a Viši sud u Kruševcu ga je osudio na 16 godina zatvora zbog teškog ubistva, jer je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

Istog meseca, Kruševljanin Stefan G. (28) je Gordani P.(50) oštrim predmetom zadao teške povrede i ostavio je na obilaznici oko grada, a žrtva je kasnije preminula u niškom Kliničkom centru. I u ovom slučaju se Viši sud u Kruševcu nagodio sa ubicom, pa je osuđen na osam godina zatvora.

TELEFON

BROJ 066/006-606 dostupan je radnim danima od 12 do 18, a subotom od 11 do 15 sati i - od osnivanja SOS telefona, u februaru 2009. - pozvalo ga je oko hiljadu žena. Lane je, ističu u "Peščaniku", zazvonio 186 puta, jer je svaka od žrtava u proseku zvala tri puta. Udruženju se lično obratilo 27 žena i u 20 slučajeva je bilo neophodno pružanje pravne pomoći i podrške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024