SVI SMO ZAKAZALI; Nasilje koje je Kika preživljavala odvijalo se javno, svima pred očima

Novosti online

09. 12. 2021. u 19:44

AUTONOMNI ženski centar uputio je saučešće porodici i prijateljima mlade influenserke Kristine Kike Đukić i istakao da su, kao organizacija koja se bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i žena od nasilja, duboko potrešeni vešću da je dvadesetjednogodišnja devojka izvršila samoubistvo posle dugogodišnjeg trpljenja nasilja u digitalnom prostoru.

СВИ СМО ЗАКАЗАЛИ; Насиље које је Кика преживљавала одвијало се јавно, свима пред очима

Foto: Jutjub/Printskrin

- Podsećamo javnost da je svaka druga devojka srednjoškolskog uzrasta doživela neki vid seksualnog komentarisanja onlajn, kao i da je najčešći osećaj koji digitalno nasilje budi kod devojaka osećaj straha i bespomoćnosti - kažu u AŽC. - U ovom slučaju svi smo zakazali kao pojedinci, kao društvo, kao institucije. Nasilje koje je ova mlada žena preživljavala odvijalo se javno, svima pred očima, a ipak nismo uradili dovoljno da ga zaustavimo i da Kristini pružimo mogućnost zaceljenja. Ne možemo da znamo da li je ono neposredno uticalo na ovakvu njenu odluku, ali smo sigurne da je značajno uticalo na njeno psiho-fizičko zdravlje.

Ističu i da je neophodno pružiti podršku drugim mladim devojkama, koje su jednako izložene kao što je bila Kika, i  jačati im samopoštovanje.

- Takođe moramo da razgovaramo sa dečacima i momcima, da uvide neprihvatljivost komentarisanja fotografija devojaka uvredljivim i omalovažavajućim rečima i aluzijama na seksualno nasilje - dodaju u ovoj organizaciji. - Tražimo od institucija da procene odgovornost Bogdana Ilića (Bake Praseta), koji je govorom mržnje usmerenim prema Kristini kao ženi podsticao na isti i svoje armije pratilaca, većinom maloletnih.

AŽC je podsetio da i digitalno nasilje mora biti sankcionisano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)