LJUBAV IZ PROTINOG PERA: Sveštenik Jovica Silaški iz Kikinde objavio knjigu posvećenu životinjama

Rada Šegrt

22. 05. 2022. u 06:47

PROTOJEREJ - stavrofor Jovica Silaški, iako u penziji, ni odlaže ni svešteničku odoru, ni nalivpero, kojim je napisao dosadašnjih pet knjiga, pretežno teološkog karaktera. Šesta, koja je nedavno promovisana u Kikindi i Mokrinu, posvećena je životinjama, a protina neumorna ruka opisala je njegovu i ljubav njegove supruge Savke prema kućnim ljubimcima. Naslov najnovije knjige je "I bi dan šesti". Teologija je opet bila vodilja. Knjiga je nastala uz blagoslov vladike banatskog Nikanora.

ЉУБАВ ИЗ ПРОТИНОГ ПЕРА: Свештеник Јовица Силашки из Кикинде објавио књигу посвећену животињама

Foto Privatna arhiva

- Dan šesti je dan kada je Bog stvorio životinjski svet i čoveka. Ovo je priča o zajednici čoveka sa životinjskim svetom i govori o ulozi i značaju tog sveta u životu ljudi. Inspiracija je bila duboka ljubav prema životinjama, još od rođenja, a uvećana je zahvaljujući mojoj supruzi Savki koja je takođe njihov veliki poklonik. Upravo u toj zajedničkoj i porodičnoj ljubavi nastala je ideja da je naš suživot sa životinjskim svetom naša realnost, naša svakodnevnica i potreba - objašnjava protojerej Jovan.

Nažalost, dodaje, morao je da spomene i zlostavljanje životinja i izumiranje određenih vrsta i to zahvaljujući čoveku, koji ne daje dužno poštovanje životinjama:

- Zahvaljujući i blagodareći Bogu koji je prvo stvorio životinjski svet, pa onda čoveka i poverio čoveku da o njima brine, i kroz ljubav naše porodične zajednice proistekla je ova knjiga koja je kruna ne samo moje službe, već svekolike ljubavi, hrišćanske, svešteničke i ljudske.

Osim knjiga, prota Silaški pisao je i za lokalne novine. Njegova rubrika "Izvor pravoslavlja" imala je čak 160 objava. Od tih tekstova izdata je knjiga "U početku beše reč", druga koja govori o izvorima pravoslavne vere. Zanimljivo je da je sve tekstove za novine napisao svojeručno, nalivperom, na ćirilici. Vodio je "Letopis kikindske crkve", a čak 18 godina uređivao je "Pravoslavni blagovesnik". Bavio se i ikonopisanjem i priredio je četiri samostalne izložbe ikona. Iako je u penziji, službu i sad povremeno drži, na radost svojih sugrađana.

DOBAR SARADNIK MEDIJA

PROTA Jovica Silaški uvek je bio dobar saradnik medija. Na lokalnoj televiziji učestvovao je u pripremi emisije "Svetionik pravoslavlja", u kojoj je objavljeno 49 priloga o veri. Na radiju je emitovano 30 njegovih emisija o pravoslavlju. Tri godine je držao časove veronauke u šest osnovnih škola.

SVESTRAN

AUTOR je i dve značajne knjige o sveštenomučeniku, episkopu gornjokarlovačkom Savi Trlajiću "Na braniku vere i svoga roda" i "Vladika Sava i njegovi savremenici". Napisao je i knjige "Obnova mokrinske crkve i podizanje crkvenog tornja" i "Kikinda u svetlosti crkve".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna