"ALEKSANDROVAČKI LETOPIS": Promocija knjige dr Milana Micića u okviru izložbe "Strma ravnica" (FOTO)

B.Grujić

06. 05. 2022. u 17:14

IZLOŽBA pod nazivom Strma ravnica - Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine, u Muzeju u Zrenjaninu, u sredu, 11. maja u 19 časova, obuhvatiće i promociju knjige Aleksandrovački letopis, autora dr Milana Micića.

АЛЕКСАНДРОВАЧКИ ЛЕТОПИС: Промоција књиге др Милана Мицића у оквиру изложбе Стрма равница (ФОТО)

Foto: B.Grujić

Na promociji će, pored autora, govoriti Miodrag Cvetić, muzejski savetnik istoričar u penziji, i Dimitrije Mihajlović, kustos-istoričar. 

Dr Milan Micić je autor četrdeset knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike dokumentarne proze, kratke proze i poezije,a istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku, Srbi u Mađarskoj u 20. veku, istorija Banata i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Foto: Muzej Zrenjanin

- Selo Aleksandrovo u opštini Nova Crnja je najveće od novih naselja formiranih procesom kolonizacije 1921–1941. godine na prostoru Kraljevine Jugoslavije, a 1939. godine imalo je više od 5 hiljada stanovnika - ističe autor knjige uz napomenu da je kolonija Aleksandrovo nastala kao specifičan spoj ravničara i dinaraca, doseljenih Banaćana i Ličana. 

U periodu 2021–2023. godine Aleksandrovo obeležava stogodišnjicu nastanka naselja, a najintenzivnije doseljavanje i gradnja kuća dešavali su se u periodu 1921–1923. godine.

Foto: Muzej Zrenjanin

Inače izložba Strma ravnica, predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na 

vojvođanskim prostorima i rezultat je terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, a predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovoljaca i obuhvataju odlikovanja, oružje, dokumenta, narodne nošnje, poljoprivredna radila, građu, alat, pokućstvo i fotografije.

Izložba predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovoljaca kolonista iz Velikog rata, a prate je dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka 

okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovoljačkih porodica, rušenja spomenika Kralja Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovoljačkih naselja i pravljenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)