GASIFIKACIJA ZA ČISTIJI VAZDUH: Leskovačko JP "Toplana" dobilo sredstva za nastavak prve faze ugradnje savremenih kotlova

I. MITIĆ

16. 04. 2022. u 08:25

NASTAVLjAJUĆI prvu fazu gasifikacije kotlarnice "Crvena zvezda", JP "Toplana" je nabavilo još jedan gasni kotao. Reč je o investiciji kojom je grad na Veternici konkurisao kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i za ove namene dobio 26,6 miliona dinara.

ГАСИФИКАЦИЈА ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ: Лесковачко ЈП Топлана добило средства за наставак прве фазе уградње савремених котлова

Foto I. Mitić

Inače, u početak gasifikacije pomenutog postrojenja Leskovčani su već uložili oko dva miliona evra koje su bespovratno dobili od Nemačke razvojne banke, a u modernizaciju sistema daljinskog grejanja - tokom poslednjih deset godina - investirano je dodatnih 800.000 evra.

Osim gasifikacije jedne od leskovačkih kotlarnica, radilo se i na zameni dela primarnog toplovoda. Ulagalo se u kotlarnice "S-17" i "Dubočica", a zamenjene su i toplotne podstanice koje su povezane na takozvani SKADA sistem, što je omogućilo automatsko prikupljanje informacija i upravljanje isporukom toplotne energije.

Foto I. Mitić

- Cilj nam je da sa mrkog uglja pređemo na ekološki  prihvatljiv energent i obezbedimo čistiji vazduh u gradu. Sa Ministarstvom energetke i rudarstva, odnosno Ministarstvom finansija, krajem prošle godine smo potpisali ugovor za ugradnju dva nova kotla u toku 2023, dok će rekonstrukcija magistralnog toplovoda biti nastavljena ove godine - istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović, precizirajući da će kredit za ovu investiciju iznositi dva miliona evra, te najavljujući i gasifikaciju objekta JP "Toplana" u leskovačkom naselju Dubočica.

GORIVO

Kotlarnica "Crvena zvezda" više neće koristiti fosilna goriva, a direktor preduzeća Miloš Ilić kaže da novi kotao ima snagu od 11 megavata i potpuno je automatizovan. Cilj je da se oko 85 odsto proizvodnje leskovačke "Toplane" zameni ekološki prihvatljivim gorivom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni