PRODATA SABLJA IZ 18 VEKA: Sajam antikviteta u Zmajevu ima ambiciju da obnovi ugašene susrete u Novom Sadu

Z. R.

15. 04. 2022. u 07:10

U ZMAJEVU kod Vrbasa nedavno je održan prvi Sajam antikviteta, na kojem je izloženo mnoštvo starih predmeta od vremena Rimskog carstva do kraja 20. veka.

ПРОДАТА САБЉА ИЗ 18 ВЕКА: Сајам антиквитета у Змајеву има амбицију да обнови угашене сусрете у Новом Саду

Stari predmeti oživeli prošlost, Foto Laslo Kiš

Kolekcionari iz Novog Sada, Sombora, Vrbasa, Srbobrana, Bačke Palanke, Sremskih Karlovaca, Bačkog Jarka, Kucure i Zmajeva izložili su rimski, srpski srednjovekovni i drugi starinski novac, značke, relikvije, vojničke sablje, kaminske satove, predmete za domaćinstvo, umetničke slike, rukotvorine, igračke...

- Bilo je tu svega, od pegla na ugalj do ručnog krunjača kukuruza ili zvona za krave.

Zaboravljeni predmeti podsetili su kako se nekad živelo i vratili mnoge u detinjstvo, a mlađima približili vremena njihovih predaka - kaže Dragan Pešut, kolekcionar i predsednik Udruženja penzionera u Zmajevu, idejni tvorac Sajma antikviteta.

Našao svoga kupca, Foto Laslo Kiš

Pešut je pasionirani sakupljač, prvenstveno starinskog novca i značaka, koji je pre tačno pola veka osvojio bronzanu medalju za kolekciju iz numizmatike na Prvom međunarodnom skupu kolekcionara u Novom Sadu.

- Ta manifestacija već dugo ne postoji, a ugašena je zbog nedostatka prostorija. Želimo da je nastavimo u Zmajevu, gde u Domu penzionera ima dosta prostora za eksponate.

Dodatni motiv je da oživimo selo i organizujemo dešavanja koja će ljude izvući iz kuća - ističe Pešut.

Dragan Pešut, Foto Laslo Kiš

Na sajmu su posetioci iz Zmajeva i okolnih naselja pazarili razne ukrasne stvari i igračke iz vremena kad su bili deca da bi ih poklonili svojim potomcima, a kolekcionari su kupovinom popunjavali svoje zbirke. Najvredniji prodati eksponat je sablja iz 18. veka, koju je posetilac iz Vrbasa kupio od zmajevačkog kolekcionara Siniše Jovovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!