PROMOCIJA SMEROVA „VAZDUHOPLOVNE AKADEMIJE“: Vršački srednjoškolci zainteresovani za avio-saobraćaj

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 04. 2022. u 12:24

ZA učenike srednjih škola iz Vršca i okolnih opština organizovana je promocija novoformirane državne „Vazduhoplovne akademije“ iz Beograda, koja u svom sastavu ima srednju stručnu školu i visoku školu strukovnih studija.

ПРОМОЦИЈА СМЕРОВА „ВАЗДУХОПЛОВНЕ АКАДЕМИЈЕ“: Вршачки средњошколци заинтересовани за авио-саобраћај

Grad Vršac

Najpre je održana promocija srednje škole, u okviru koje je predstavljeno 11 vazduhoplovnih obrazovnih profila – šest civilnih i pet vojnih.

-Svi ti profili školuju se po dualnom modelu obrazovanja, što znači da naši učenici mogu svoja teoretska znanja da primene kroz praksu u kompanijama sa kojima imamo potpisanu saradnju. Ministarstvo odbrane stipendira određeni broj učenika na vojnim smerovima, kako bi po završetku četvorogodišnjeg školovanja imali mogućnost da se kod njih i zaposle ili da školovanje nastave na Vojnoj akademiji – rekla je profesorka „Vazduhoplovne akademije“ Ivanka Krnjić.

Predstavljeni su i smerovi visoke škole – za pilota, kontrolora letenja i avio-mehaničara, koji su od ove školske godine po prvi put ušli u sistem formalnog obrazovanja.

-Obrazovanje za ove tri profesije do sada je bilo samo u vidu kurseva, a sada studije traju tri godine. Studijski programi su usaglašeni sa EASA regulativama i nose 180 bodova. Ove godine imamo čak četiri budžetska mesta na smeru za pilote, dok su sva ostala mesta samofinansirajuća – istakla je dr Danijela Manić, direktorka visoke škole.

Manić je najavila i da će 11. aprila biti otvoren konkurs za upis kontrolora letenja. Na raspolaganju je 12 budžetskih mesta, od kojih su šest namenjena za školovanje kadrova potrebnih za rad u kontrolnom tornju vršačkog aerodroma, koji je, inače, sastavni deo trening-centra „Vazduhoplovne akademije“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri