DRVA NEMA KO DA CEPA: Mnogi već misle na sledeću zimu, ali je do ogreva, i pored visoke cene, teško doći

V. MITRIĆ

04. 04. 2022. u 22:05

MADA je, zvanično, zima tek iza nas, domaćini u Jadru dokupljuju drva i za naredne dane, ali mnogi i kupuju za sledeću sezonu, strahujući da će njihova cena biti samo viša.

ДРВА НЕМА КО ДА ЦЕПА: Многи већ мисле на следећу зиму, али је до огрева, и поред високе цене, тешко доћи

Foto: V: Mitrić

Grejanje na drva, odavno, nije jeftino.Cena kubnog metra, sa prevozom, košta najmanje oko 5000 dinara.Malo ko je, posebno u staračkim domaćinstvima,kadar da ih sam seče i cepa.Retki su oni koji to i mogu, jer imaju druge, svoje poslove.

Ali, zato su kraj „preplavile“ specijalne mašine za sečenje i cepanje, koji ne znaju prestanak sezone.Za sečenje i cepanje kubnog metra drveta, u proseku, uzimaju po 1000 dinara.

- Rad je najskuplji, pa i oni koji imaju svoju šumu, radije kupuju drva, jer dok saberu koliko šta košta sve se svodi na približno - kaže Željko Lukić Željo iz Runjana, kod Loznice. - Ljudi čuvaju šume, a kako i ne bi, jer je cena debelih stabala visoka, pa tako za kubik hrasta, sada, mogu da dobiju i više od 500 evra, a za bukvu 250 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba