U OBNOVU KLINIKE 20 MILIONA EVRA: Aleksinačka Opšta bolnica priprema se za dosad najveće renoviranje i proširenje

D. MILjKOVIĆ

01. 04. 2022. u 05:00

VIŠE od 20 miliona evra država je opredelila za obnovu aleksinačke Opšte bolnice u kojoj se pored žitelja ove opštine leče i pacijenti iz Sokobanje i Ražnja.

У ОБНОВУ КЛИНИКЕ 20 МИЛИОНА ЕВРА: Алексиначка Општа болница припрема се за досад највеће реновирање и проширење

Foto D. M.

Naredne nedelje biće raspisan tender za izbor projektanta koji treba da osmisli kako će izgledati postojećih 9.000 kvadrata, ali i novih 4.000 kvadrata koji će biti dozidani u krugu bolnice koji se prostire na 2,4 hektara.

Predsednik opštine Dalibor Radičević kaže da je lokalna samouprava najpre izdvojila 10 miliona dinara, a da je kasnije rebalansom obezbedila još 25 miliona dinara. On očekuje da radovi počnu do kraja ove godine.

- Najstarije zgrade u ovom kompleksu datiraju iz 1893.godine a "najmlađa" zgrada sagrađena je 1981. Ovaj poduhvat neće biti "šminkanje" već temeljna rekonstrukcija svih objekata koji to zahtevaju. Činjenica je da se neće povećati bolnički kapaciteti, ali će se povećati standard lečenja naših sugrađana i komšija - kaže Radičević.

- Biće obezbeđena i sva potrebna oprema.

Već godinama se priča o obnovi bolnice/ Dalibor Radičević, Foto D. Miljković

Priča oko rekonstrukcije ove ustanove nije nova jer datira od pre šest godina, ali je tek sada postignut dogovor sa Kancelarijom za javna ulaganja koja će finansirati radove i opremu. Ono što je za sada izvesno, zgrada Stare hirurgije od nekih 1.000 kvadrata biće savremeni Centar za dijalizu koji već decenijama priželjkuju nefrolozi, ali i pacijenti koji moraju tri puta nedeljno da po terapiju odlaze u Niš.

- Samo iz Aleksinca imamo 55 pacijenata kojima je neophodna dijaliza i još dvadesetak iz Sokobanje i Ražnja koje ćemo takođe zbrinjavati. Veliki pomak imaćemo i u hirurgiji jer ćemo pod jednim krovom dobiti pet operacionih sala. Inače, naša bolnica je paviljonskog tipa i prostire se u više objekata i zato je važno da hirurški blok bude objedinjen. Dobićemo centralnu ventilaciju i sterilizaciju, a biće uređen i naš bolnički krug - navodi Goran Vidić, direktor Opšte bolnice i dodaje da će i tokom radova obezbediti sve uslove da pacijenti budu sagledani.

Zgrada Stare hirurgije biće Centar za dijalizu/Goran Vidić, Foto D. Miljković

PODMLAĐEN TIM LEKARA

U Opštoj bolnici nedavno su primili 17 mladih lekara po programu koji sprovodi država za najbolje studente. Bolnica ima 333 zaposlenih, godišnje zbrine od 140.000 do 150.000 pacijenata po različitim vidovima zdravstvene zaštite i obavi 1.300 operacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)