PONOSNI NA "KUMA" OBRENOVIĆA: U gradu na Ibru obeleženo 140 leta Kraljevine i novog naziva Karanovca

G. ĆIROVIĆ

29. 03. 2022. u 06:45

POVODOM 140 godina od proglašenja Srbije za Kraljevinu i promene imena tadašnje varoši Karanovac, kraljevački Istorijski arhiv je, u saradnji sa Istorijskim institutom iz Beograda, organizovao naučni skup i tematsku izložbu.

ПОНОСНИ НА КУМА ОБРЕНОВИЋА: У граду на Ибру обележено 140 лета Краљевине и новог назива Карановца

Foto GU u Kraljevu

Postavka "Kraljevina Srbija i Kraljevo od 1882. do 1903" svedoči o istorijskim događajima i ličnostima koje su obeležile ovaj veoma važan period.

- Dokumentima i arhivskom građom je objedinjeno sve ono što nas vezuje za manastir Žiča, za nemanjićku tradiciju.

Foto GU u Kraljevu

Inače, grad je dobio ime upravo zahvaljujući tome što je kralj Milan posetio Karanovac kao prvi krunisani vladar Srbije posle kosovske tragedije - kaže Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva, podsećajući da je Srbija postala Kraljevina 6. marta 1882. po starom kalendaru, a već 19. aprila iste godine je Milan Obrenović varoši dao ime koje nosi već bezmalo vek i po.

Samo kratko, od 1949. do 1955, grad na Ibru se nazivao Rankovićevo, po komunističkom funkcioneru Aleksandru, poznatijem po nadimku Leka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)