POPOVIĆ: Svilajnac na mapi inovacionih centara u ovom delu Evrope

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 03. 2022. u 17:05

SVILAJNAC je od danas upisan na mapi inovacionih centara u ovom delu Evrope, biće uključen u integrisani sistem 25 start ap centara u Srbiji zajedno sa četiri naučno-tehnološka parka.

ПОПОВИЋ: Свилајнац на мапи иновационих центара у овом делу Европе

Foto:Z. Gligorijević

Ovo je izjavio ministar bez portfelja Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je danas zvanično otvorio Regionalni inovacioni startap centar u Svilajncu. On je dodao da je Srbija u poslednjih pet godina uložila preko 100 miliona evra u četiri naučno-tehnološka parka, koja su najmodernija u ovom delu Evrope, i u 25 inovacionih startap centara.

- Upravo su inovacije i nove tehnologije je ono najbolje što Srbija ima. Rast od 20 do 30 odsto na godišnjem nivou, koji se ostvaruje u poslednjih 6 godina, pokazuje da je Srbija postala apsolutni lider u inovacijama. Po oceni svih relevantnih međunarodnih organizacija, Srbija ima najbolje inženjere i najbolje inovacione kompanije u sferi gejminga i blokčejna. To pokazuje i da će Srbija u budućnosti imati još veći eksport inovacionih i it usluga, servisa i proizvoda, a ja se nadam da krajem godine dostigneno eksport od gotovo 2 milijarde dolara. Izviz svega što je vezano za inovacije veći je od izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – rekao je ministar Popović.

Foto:Z. Gligorijević

Ministar je dodao da je Ministarstvo za inovacije je projekat „Regionalni inovacioni startap centar u Svilajncu“ podržala sa 46 miliona dinara i ocenio da će se, „zahvaljujući industriji u Svilajncu i infratrukturom koju razvija predsednik Aleksandar Vučić, o Svilajncu pričati kao o novom inovacionom centru sa fantastičnim stručnjacima koji će privredi biti od velike pomoći“.

- Da nije bilo ministra Popovića, ovaj projekat ne bismo tako brzo i na taj način implementirali. Startap centar daće priliku mladima, onima koji žele da se prekvalifikuju, kao i da dobiju stručnjake koji će ljude da obučavaju za nove tehnologije i da idemo u koram sa svetskim promenama – rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je juče potpisao prvi protokol o saradnji sa IT kompanijom „Gemini software“, čiji je direktor Miloš Savić.

Foto:Z. Gligorijević

CENTAR ZA EDUKACIJU

Ministar Popović rekao je da simbiolično, na godišnjivu NATO bombardovanja Srbija pokazuje da se Srbija grade ne samo bolnice, auto-putevi, domovi zdravlja, već i nove tehnologije.

- U Svilajncu, u centru super modernih tehnologija i industrije, u gradu koji se razvija izvanrednom brzinom, i gradu u kome su predstavnici velikih svetskih kompanija koje se bave novim tehnologiama, sada imamo i super savremeni inovacioni Startap centar. On će biti i centar za edukaciju za sve koji žele da promene svoju profesiju, da postanu programeri ili da prošire svoja znanja iz programiranja i novih tehnologija, ali i centar u kome će mladi, koji budu želeli da osnuju svoju start ap kompaniju, moći da dobiju podršku od opštine Svilajnac i od Vlade Republike Srbije, koja će finansirati mentore – izjavio je ministar Popović.

Foto:Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna